2017-07-17
自從去完西班牙旅行之後,已經好一陣子沒有吃過churro,記得我在西班牙旅遊嘅時候,Churro 一般都會配搭熱朱古力,有時都會配一杯咖啡伴食。 難得放半天與友人來個下午茶,就決定去試一試尖沙咀嘅Joō de Rolls。裝修簡潔明亮,大玻璃將自然光滲進點來,感覺悠閑舒適。churro又叫哈哈但其實外表、口味同油炸鬼係天淵之別。churro係以麵粉搓成生麵糰,通過特製的花邊擠筒(叫做churrera)擠出來,形成帶有花紋的彎彎長條狀,經油炸至金黃色,再灑上砂糖當作甜食。有些churro呈長條狀,有些做成一朵花形,然後落鑊油炸。立體造型餐牌已經好可愛,但選擇不算太多,有鹹甜之分。喜歡鹹點的可以選擇all day breakfast 配churro, 甜的相對選擇較多。由於首次試這間店舖的關係,我和友人選擇了一個較為穩陣嘅strawberry churro。賣相:四條churro 砌成一朵花,中間放上了一個豐盈嘅忌廉,忌廉上還有新鮮士多啤梨生果片和淋上士多啤梨果醬,配上新鮮嘅薄荷葉作點綴,這個顏色和賣相絕對200%吸引。味道:churro炸得脆口,不算太油,咬落又有少少煙韌,用日本麵粉整
裝修
簡潔明亮,大玻璃將自然光滲進點來,感覺悠閑舒適。
churro又叫[西班牙油炸鬼]
哈哈但其實外表、口味同油炸鬼係天淵之別。
賣相:
味道:
churro炸得脆口,不算太油,咬落又有少少煙韌,用日本麵粉整成粉糰,即叫即炸。
飲品爆谷芝士乳酪奶昔!popcorn唔脆,但幼滑yogurt奶昔唔錯。
整體感覺
味道不過不失。不過性價比不算太高啊。試一次就夠了