2023-08-11
《川味港私房菜 - 觀塘》前幾日同同事去左一間位於觀塘既川菜私房菜,餐廳有好多主推菜式都好想試,不過當日係同事請食飯,所以點菜方面都交番俾同事揀。我地三個人叫左3個菜,水準都真係唔錯,怪不得同事會帶我黎呢度啦💁🏻♀️蒜蓉粉絲蒸琵琶蝦今次係我第一次食琵琶蝦,佢個樣睇落有D 似龍蝦🦞而食落都有點似龍蝦既鮮味,不過肉質比起龍蝦食落更彈牙,用蒜蓉粉絲去蒸又點會唔好食呀💁🏻♀️古法紅燒龍躉翅呢一度菜式平日真係好少機會會食到,好難得朋友竟然會叫黎請我食,龍躉最好食既地方係佢有好豐富既膠原組織,食落滑滑的,魚味濃郁又新鮮,入面既高湯同翅既味道好夾,佢既濃郁度絕對已經唔係飲湯羮既感覺,所以食兩碗都真係飽飽地嫁💁🏻♀️鮑汁蝦子海參最後呢一道菜又係D 高級食材,海參發到好大件,咬落十分彈牙,佢個茨汁用左鮑魚汁製作,食落好Rich 好重海鮮味,上面既蝦子都有好多,令到後面每條小棠菜都充滿住蝦子,鮮味十足
💁🏻♀️蒜蓉粉絲蒸琵琶蝦
💁🏻♀️古法紅燒龍躉翅