2022-05-03
之前見到Häagen-Dazs推出左呢款Häaburger,已經想試,今日就即興坐低食。平日2至6時有呢個下午茶優惠,$68一個Häaburger同一杯指定咖啡或茶,冇得加錢轉其他野飲,都唔flexible。Häaburger配夏威夷果仁雪糕Häaburger配抹茶雪糕Häaburger用個紙套裝住,再用碟上,伴有少量忌廉。Häaburger比想像細個,原來只係一個普通包整熱左少少,入面加啲雪糕就完成。雪糕口味可自由選擇,我地揀左夏威夷果仁雪糕同抹茶雪糕。Häaburger麵包唔脆,其中夏威夷果仁雪糕嗰個包嘅雪糕份量實在係太少,抹茶味嗰個就正常返。抹茶味道就較爲出,不過夏威夷果仁有果仁碎咬下,各有各好。整體呢個Häaburger令我非常失望,我要求個包至少要脆囉,雪糕份量又少,真小家。凍朱古力(跟餐)凍朱古力好大杯,面頭有一大pat忌廉,上面灑上朱古力粒。凍朱古力味道正常,略嫌忌廉太多。另外叫左份甜品分享。融情時刻 $155 另加一本來想食瑰麗盒子(應該係呢度最好食個款),可惜無貨。融情時刻其實係有三款心太軟,包括紫薯心太軟,綠茶心太軟同朱古力心太軟。Size比三個雪糕球大少少,上面灑
Häaburger配夏威夷果仁雪糕
Häaburger配抹茶雪糕
凍朱古力(跟餐)
另外叫左份甜品分享。
融情時刻 $155 另加一
本來想食瑰麗盒子(應該係呢度最好食個款),可惜無貨。融情時刻其實係有三款心太軟,包括紫薯心太軟,綠茶心太軟同朱古力心太軟。Size比三個雪糕球大少少,上面灑上少少糖霜,加上朱古力醬,一粒士多啤梨,雪藏藍莓同紅桑子碎,同埋少少忌廉點綴,賣相幾靚。
紫薯心太軟平時好少食,綠茶心太軟上面配左少少紅豆蓉,朱古力心太軟則配左一塊香脆窩夫餅。可惜心太軟既流心醬少左,特別係綠茶心太軟,有相爲證,唔合格。
有流心醬既心太軟配雪糕先好食。
可以任揀三球雪糕,我哋揀左兩球夏威夷果仁同一球士多啤梨。夏威夷果仁係我嘅至愛,香滑夏威夷果仁雪糕底配脆口果仁碎。士多啤梨係另一皇牌口味,味道天然,餐廳仲加左好多碎果仁係傍邊,正!略嫌每個雪糕球下面加左忌廉,太膩啦。
Häaburger令人失望,而心太軟又退步,今餐實在係可惜可惜。