2024-01-19
做Designer嘅我,成日都要尋找啲有創意嘅地方,咁就去咗觀塘「一汁一菜」,一間日式簡約風格嘅食店,令我一入門就覺得:呢度幾寧靜舒服!濃香牛肉野菌咖喱飯定食配高麗菜野菌豆乳濃湯 $99首先,個濃香牛肉野菌咖喱飯,真係每一啖都咁有層次!牛肉嘅軟嫩、野菌嘅鮮美,同埋咖喱嘅濃郁香氣,完美結合。高麗菜野菌豆乳濃湯,味道濃郁唔膩口,暖笠笠嘅感覺,暖心!喫茶店雞蛋布丁 $39再嚟個喫茶店雞蛋布丁,價錢39蚊,食落真係有驚喜!布丁質感細滑,入口即溶,甜而不膩,每一啖都係細膩嘅享受,真係令人忍唔住想再嚟一份!京都焙茶牛奶 $30最後係京都焙茶牛奶完美收尾。焙茶香氣,牛奶滑,真係飲落去因為夠厚身,有種說不出嘅滿足感。不過少少偏甜總結嚟講,「一汁一菜」係一間令人驚喜嘅好地方,無論係食物、環境,定係服務,都係高質素。特別適合追求生活品味嘅觀塘人,開源道食Lunch不一定頹同趕!
濃香牛肉野菌咖喱飯定食配高麗菜野菌豆乳濃湯 $99
高麗菜野菌豆乳濃湯,味道濃郁唔膩口,暖笠笠嘅感覺,暖心!
喫茶店雞蛋布丁 $39
京都焙茶牛奶 $30