2017-05-07
俗稱『重口味」的川菜,重慶菜等,通通都是我近10年來的最愛。以前要食呢D正野要北上到深圳食,近呢幾年可能因為越來越多大陸人來港旅遊及定居,熱門菜色如酸辣粉、水煮魚、雞煲等連大家樂/大快活都有得食,但真係令我過足口癮的,真係唔係好多間。今次約左個車友FRIEND,揸車入油塘一間叫蜀府川鍋嘅餐廳。附近好易揾琴咪表位,行幾步就到了~逋進店就見到幾缸海鮮,睇落D野都唔錯,好生猛睇睇個MENU,大鑊!未見過一間野有咁多選擇,仲要大部份都係我超鐘意食的。我地得兩個人。。真係唔知點算,不過價錢唔貴,受不住誘惑叫左都幾多野。第一味是尖椒重慶皮蛋,辣辣地,不是好辣,d 尖椒絕對不會辣到食唔到。個皮蛋超香滑呀,糖心架!真係唔知點解皮蛋都可以整到咁好食~其實唔點醬都已經好好食~必點!!!!!不得不點的仲有拍青瓜,一睇就知好刀工!至於我成日食的蒜泥白肉呢,呢度就不多蒜,個人覺得美中不足,但是也調味調得很好吃,中間夾了3條青瓜條,帶清新感覺,是心機之作~店內見到有張蟹粥POSTER好吸引,叫左一鍋~原來好大鍋架~兩個人食唔哂,但係好鮮味,不是味精果隻味,是新鮮蟹同大蜆的鮮味~隻蟹唔係平時煲粥果D水蟹,係啖啖肉的
今次約左個車友FRIEND,揸車入油塘一間叫蜀府川鍋嘅餐廳。附近好易揾琴咪表位,行幾步就到了~ 逋進店就見到幾缸海鮮,睇落D野都唔錯,好生猛 睇睇個MENU,大鑊!未見過一間野有咁多選擇,仲要大部份都係我超鐘意食的。我地得兩個人。。真係唔知點算,不過價錢唔貴,受不住誘惑叫左都幾多野。
店內見到有張蟹粥POSTER好吸引,叫左一鍋~ 原來好大鍋架~兩個人食唔哂,但係好鮮味,不是味精果隻味,是新鮮蟹同大蜆的鮮味~ 隻蟹唔係平時煲粥果D水蟹,係啖啖肉的肉蟹,爆哂膏,我同朋友都超LIKE! 好細心,蟹殻已整碎了,食得好方便~
可自加調料~沒附加費~
食哂D蟹後,叫多左份熊本一口和牛粒,上枱其貌不揚,我開頭期望不高,誰知一試便停不了。。。。
一咬入去好多肉汁,亦有和牛脂的酥香,一D都唔刃,牛肉味亦好濃,真係一分錢一分貨,百幾蚊碟,值的!
接下來,是天下第一骨,個勁咁勁當然要試下啦,原來是用左支然粉,好香口的烤RIBS,惹味!
是時候吃點菜,呢個燒茄子都好用心烹調的,一粒粒切好哂,好易食~
食左咁多熱氣野,真係要點返兩罐涼茶先得~~~真係絕配!
呢餐食剩左野,但是超級開心,大滿足,希望再黎試下其他野~~~