2023-07-07
銅鑼灣近住鵝頸橋一帶好多食肆,唔單止係地鋪,一棟棟嘅大廈亦都 藏有好多唔同嘅食肆選擇,趁住月頭出糧,就約朋友出去食豪啲。位於銅鑼灣Zing! 10樓的日式餐廳,環境唔錯,尤其有露台位置,可以遠眺跑馬地的馬場,可惜早上下雨戶外有點濕,加上天氣都幾熱,都係坐室內好啲。一到步就見到Bar枱室內佈置不錯,近窗位置一排一排酒樽,簡約得嚟有個性,加上空間十足,所以坐得舒服。餐牌選擇都多叫杯 cocktail "Earth" 少少薄荷涼涼地,清新食物方面,我們各人叫一樣,點了個「刺身盛四點配迷你烏冬」。刺身盛四點有三文魚、蝦、帶子、油甘魚,新鮮口感飽滿,至欣賞烏冬夠曬煙韌,湯底清甜。主餐嚟之前先有個沙律同雞湯作爲前菜,沙律菜幾清新,加埋沙律醋酸酸地幾開胃。另外叫咗兩隻生蠔,來自日本名堂叫日之雪花,生蠔口感唔係腍的那種,而係帶有少少爽爽地有咬口那種,配上檸檬汁,口感提升。呢餐飯食在食物嘅質素上同埋環境上,喺靜靜嘅環境下食飯又幾寫意,充完電後就帶住happy心情返公司拼搏埋去。
一到步就見到Bar枱
餐牌選擇都多
呢餐飯食在食物嘅質素上同埋環境上,