2019-05-01 226 瀏覽
先講講呢間鋪頭個名叫做小甜甜,但係絕對唔係食甜品!而係大家都估唔到嘅川菜🌶🌶鍾意食辣嘅朋友相信一定有聽過呢間餐廳,而我就係第一次黎。一入到鋪頭,咁岩又冇位,所以就直接坐低左係近門口嘅一張四人枱。店舖嘅裝修和枱面嘅餐具一睇就知係食中菜一打開個Menu見到全部都係辣嘅真係有莫名其妙嘅興奮,心諗:正呀!喺食物方面,分別點左3個菜和2杯飲品(評分:5⭐️為最高)食川菜不少的一定係涼菜,見到個menu樣樣都好吸引。最後就揀左唔係度度都有得食嘅川北涼粉。涼菜:川北涼粉(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)呢道菜相信大家都唔陌生,配料有辣椒、香蔥和炸蒜,配上麻辣汁,令到本身冇任何的涼粉變得好野味😋麻麻辣辣,令人食到停唔到口!由於今次係朋友介紹嘅,所以就order左我朋友的最愛—魚春魚卜煲主菜:魚春魚卜煲今次係我第一次食魚春同魚卜。一聽個名覺得好得人驚,因為始終都係魚嘅內臟,可能好多人都接受唔到。而我一開頭都有少少抗拒,不過都係抱住一個試吓嘅心態去食。結果呢道菜的確令我有驚喜,一開始我以為魚春同魚卜會好腥,但食落去一啲腥的味道都冇,相反魚卜好滑、魚春好有口感!而煲內仲有青瓜、薯仔,煮淋左係非常之入味,又辣。不過叫呢道菜要

店舖嘅裝修和枱面嘅餐具一睇就知係食中菜

喺食物方面,分別點左3個菜和2杯飲品
(評分:5⭐️為最高)

涼菜:川北涼粉(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

主菜:魚春魚卜煲

而煲內仲有青瓜、薯仔,煮淋左係非常之入味,又辣。不過叫呢道菜要提提大家,因為佢係一個鍋,上菜時係未完全煮熟,所以大家要留意上菜後要等佢煮熟先好食!!!💡💡💡

主菜:水煮桂花魚片(評分:⭐️⭐️)
最後一道菜就係我最鍾意食嘅水煮魚,因為本人唔太鍾意食有骨嘅所以特登嗌咗佢嘅水煮桂花魚片。

一上菜嘅賣相非常之吸引,因為表面有好多辣椒,亦都有莞西、芽菜等配料。第一時間食左芽菜同青瓜,呢個辣汁真係非常煮得非常入味,味道絕對係香港人口味,所以呢刻我對佢嘅期望係十分高!

之後再試佢嘅魚片,問題就嚟啦!魚片的確係冇骨但係竟然有魚鱗!!!食魚有魚鱗係一個不可接受的事!!🤢完全大大扣分!!🤢🤢🤢

第二個問題就係我地點的係桂花魚片,但魚片的數量唔多,仲要撘多個魚頭俾我地!!🤮🤮🤮

感覺好恐怖啊😱對於唔識食魚的我來講,成件事感覺錯晒,呢款水煮魚片即刻變咗水煮雜菜魚煲,完全無從入手😥

結論係非常之後悔叫咗水煮桂花魚片,因為桂花魚片係貴過野生魚,但我認為呢個魚頭令我覺得桂花魚片同野生魚嘅分別都唔會太大。
所以如果同我一樣都唔太識食魚,我就唔太推薦你點呢道菜。💡

所以最後我都只係食鍋裏的薯粉同埋青瓜。味道的確係唔錯,只係魚真係大大扣分!!!

飲品:藍精靈(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
呢杯特飲叫藍精靈,喺Menu上面係完全冇任何講解嘅,所以如果本身未飲過嘅你叫咗,喺未飲之前,絕對真係唔會知佢係有啲咩成份。
呢杯野對於飲過佢嘅我來講,都唔知點解佢會叫藍精靈,因為佢除咗個杯藍色之外,同藍色或者精靈都冇任何嘅關連。😅

其實呢杯係菠蘿同埋椰奶嘅混合特飲,椰奶味好重,表面亦有少少泡,一啲都唔hea!
如果鍾意飲椰子飲品嘅你,絕對唔可以錯過!最後,我亦都有再追加多一杯😛

最後要講一講餐廳嘅環境,餐廳入邊有唔少卡位係適合朋友們一路食飯一路傾計,不過最可惜嘅係今次坐咗一個門口位,啲客人行出行入嘅時候,就會吹左外來的空氣入嚟,加上當時咁岩隔離鋪在進行裝修,所以有人行出行入就會有好大陣裝修味同埋吹左街上嘅熱氣入嚟,所以提醒大家如果可以避免的話,就唔好坐門口呢個位啦!💡

總括而言,呢間餐廳嘅味道絕對係適合鍾意食辣嘅人,麻辣嘅味道適中,菜式大多數都好滿意,只係嗰道水煮桂花魚片真係令人失望🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️
2019-04-25
  • 川北涼粉