2019-08-21
聽說, 呢度最出名嘅8色小籠包,除咗8色有八個顏色之外,唔知味道係點樣嘅呢!今日終於可以嚟試下啦!環境都好幽靜,地方都算幾大又夠光猛,座位都好舒服,侍應生招呼一坐低就放了一盅茶一碟小食,小食都幾吸引下, 有花生栗子好淋呀。 茶原來是茶膽嚟嘅!我覺得茶比較濃,佢仲細心度到給一壺滾水添!點菜時間~~😁😁當然係要試下呢個出名皇朝八色小籠包啦!我覺得有啲似七星伴月加埋就變成8色小籠包,有八個顏色當然有百種味道啦!等我逐一介紹下先,原味 人參 鵝肝 黑松露 芝士 蟹粉 蒜香 川味共8色,侍應生說由第一粒中間嗰粒食先,一路氹氹圈順時針食,哈哈!有點暈呢! 講真啦!我哋兩個人又點會食到8種味道喎! 梗係揀自己最鍾意食嘅味道先啦!講到特別原來最特別都係啲餡,真係薄皮咸多仲好多juicy添!特色我諗應該係塊皮嗰度喇,再點埋殭絲一口放落個口度,熱辣辣果然好出色。👅💦撈拌海中寶~~酸酸甜甜很濃郁的醋味,配埋爽口青瓜絲加海蜇爽口彈牙,還有四隻蝦,蝦仔碌碌極爽口。竹筒剁椒魚片~~成個竹筒上,好吸引因為好多紅椒絲仲有冬菇絲雲耳,好重四川味,本人唔係好食得辣!所以有一碗白飯應該可能會好啲。😂酸辣湯拉麵~~又係辣,不
點菜時間~~😁😁
當然係要試下呢個出名皇朝八色小籠包啦!
撈拌海中寶~~
竹筒剁椒魚片~~
酸辣湯拉麵~~
又係辣,不過是酸辣,配埋拉麵再加海鮮襯托下成碗酸辣湯拉麵非常出色😁😁
清燉雞湯~~
呢個有點失色,因為相與實物太過不符,諗住燉雞湯起碼都有啲料吖,原來只係三嚿仔雞肉而且個湯真係好細呀!味道有點遲普通雞湯一般般。
雷沙湯圓~~
熱辣辣四粒雷沙湯圓,成粒入口,成個口充滿芝麻味,麵團也搓得好軟滑,少少甜好味。