同阿媽慶祝生日,總共有成17個人。諗住開兩枱叫兩個八人餐在睇吓加啲乜嘢食。可惜佢已經冇做呢個套餐喇!但是侍應話可以將六個人餐嘅價錢÷6乘返八做返一個八人餐嘅份量。但係嘢食睇落去嘅吸引力不大,所以決定散嗌。頭盤叫咗呢幾樣,流心蛋不錯,醉雞就無酒味。鍾意食上海粗炒同埋炒年糕,侍應有提我地上海炒年糕同上海粗炒嘅味道會一樣,所以建議我哋年糕用雪菜炒。食到最尾覺得唔夠仲要加多個炒飯。叫咗香酥鴨佢有面皮俾我哋包,但始終唔明白點解呢個餸嘅鴨係有骨😅 點心方面叫咗小籠包同埋生煎包。酸辣湯冇得一鍋上,只可以一碗一碗咁叫。但呢個酸辣湯真係又唔酸又唔辣囉由於都係唔係幾夠食所以叫咗個生炒骨。甜品冇叫因為自己又準備蛋糕,而侍應都好主動話幫手同我地影大合照同正宗上海菜一樣每碟嘅份量都唔會好大,所以叫咗好多野之後都仲要加炒飯同埋生炒骨。

頭盤叫咗呢幾樣,流心蛋不錯,醉雞就無酒味。

由於都係唔係幾夠食所以叫咗個生炒骨。

2017-10-10
慶祝紀念