今日放假做下孝順女帶媽咪去新莆崗行下街,順便探下舅父,好耐無來尼區了,真係變左好多,仲有新商場mikiki行,我地都買左啲生果上去探舅父,佢好開心傾下傾下已經六點,大家都肚餓了,舅父提議去食上海野,都好丫,媽咪都贊成這間上海菜館叫三分俗氣,我覺得好得意,點會話自己店俗氣嘅呢?舅父解釋話因為三分俗氣,七分韻味嘛!啊....又幾有意境咼店面簡簡單單,尚算整潔,有兩張半卡座圓枱可容納八至十人左右,我覺得設計不錯另外設有四人卡座同單邊卡座,前面仲設有透明廚窗可欣賞師父即席創作小籠包點餐紙簡單清淅,有涼菜,小菜,套餐等選擇另外仲有點心,湯麵,菜飯,年糕同甜點,種類繁多正宗手拍青瓜非常爽脆入味,作為開胃冷盤十分適合粟米魚肚羹非常足料,調味恰當,面頭仲灑上金華火腿粒,咸咸香香,非常惹味上海炒刀削麵,麵非常旦牙有質感,味道剛好,不會太油,不錯吃的招牌鮮肉小籠包,上海菜必點,熱辣辣剛蒸起,漲卜卜,肉汁豐富,皮薄而不易穿,做得非常出色,推薦紅油炒手,尼個我媽咪至愛,佢話味道非常正宗,好好味我試左一隻,唔會太辣,皮又做得夠滑,不錯最後食埋我最愛嘅高力豆沙,非常滿足味道非常好,不會太甜,口感鬆軟,我食左兩粒呢

點餐紙簡單清淅,有涼菜,小菜,套餐等選擇

另外仲有點心,湯麵,菜飯,年糕同甜點,種類繁多

正宗手拍青瓜

正宗手拍青瓜非常爽脆入味,作為開胃冷盤十分適合

粟米魚肚羹

上海炒刀削麵

招牌鮮肉小籠包

四川紅油抄手

紅油炒手,尼個我媽咪至愛,佢話味道非常正宗,好好味
我試左一隻,唔會太辣,皮又做得夠滑,不錯

雪山高力豆沙

最後食埋我最愛嘅高力豆沙,非常滿足

味道非常好,不會太甜,口感鬆軟,我食左兩粒呢

尼間上海菜館菜式味道正宗,而且價錢合理,大家有機會都來試試吧!真心推介
正宗手拍青瓜
粟米魚肚羹