2021-08-29
1991 瀏覽
福和雍的賣點有三:粵東磁廠磁具、優質靚茶、前福臨門點心師傅坐陣。當中以粵東磁廠最有故事性:成立於1928年,是本港第一間手繪磁廠,受惠於廣東彩磁師傅南下,帶來技術,亦見證了七、八十年代香港工業最煇煌、出口龐大的盛世。可惜隨著八十年代中國經濟改革,加上香港土地、勞工成本上升,其他磁廠不是北遷就是結業,剩下粵東磁廠仍留守香港,逆境求存,由創辦人的第三代在九龍灣廠廈繼續生産。我哋呢D土生土長既香港人,經歴過香港既盛世,睇住香港工業式微。家陣最熱門既話題除左Mirror 之外,就係討論「留」或「不留」,或者話阿邊個邊個已經去咗米字國/楓葉國啦⋯⋯粵東磁廠既「身世」,你話系咪同香港人命運相連吖!所以,老實講,我去福和雍,主要系因為被粵磁的故事所吸引。去到果然無令我失望!全套磁具清淡雅緻,低調脫俗,有別於一些五星級酒店中菜廰既餐具既華麗風格,突顕茶館所塑造的「港式優雅」風格。見到碟底印有「粵東磁廠(made in) Hong Kong 」字樣,全港磁具,只此一家,真係有d感動!方型的茶壺加竹手柄,造型別致,襯托埋同色系的餐牌,封面展示香港上世紀初的城市面貌及本地人的生活。食點心之餘仲上埋香港歷史課
粵東磁廠磁具、優質靚茶、前福臨門點心師傅坐陣。
所以,老實講,我去福和雍,主要系因為被粵磁的故事所吸引。去到果然無令我失望!全套磁具清淡雅緻,低調脫俗,有別於一些五星級酒店中菜廰既餐具既華麗風格,突顕茶館所塑造的「港式優雅」風格。 見到碟底印有「粵東磁廠(made in) Hong Kong 」字樣,全港磁具,只此一家,真係有d感動!
方型的茶壺加竹手柄,造型別致,襯托埋同色系的餐牌,封面展示香港上世紀初的城市面貌及本地人的生活。食點心之餘仲上埋香港歷史課,真係食得有文化!😂 福和雍的第二賣點是提供數款搜羅自內地的優質靚茶。我哋選左布朗宮廷熟茶,産自雲南西雙版納的普洱茶,茶味甘醇順滑。
話說以前的人上茶居是喝茶為主,點心為副。可是香港人就將佢倒轉😂。香港一般茶樓的茶葉茶香不足,苦澀有餘。福和雍就期望做到茶靚點心正!這裡點心款式不算多,貴精不貴多!有前福臨門點心師傅坐陣,鳯眼餃精緻帶子鮮;韮菜炸蟹盒皮薄餡靚不油膩;蝦餃、燒賣不俗;蛋黃千層糕據聞話要逐層蒸,工夫不少,咸香濃郁的蛋黃蓉被微甜的底糕㚒著,咸中帶甜,軟糯中咬到一粒粒的蛋黃,成為必試之選。