2024-06-20
今次黎到觀塘食晏,三訪一間源自日本「一碗湯 一個主食」飲食哲學概念,裝潢以木系日式風格為主調既 日式 洋風 輕食店 一 一汁一菜 @ichijuissaihk今次我就嗌左佢地既 :和風定食( 湯+主菜+小菜+飯+飲品)$109 + 一個招牌甜品首先介紹既系湯品 :🌟日本帆立貝大根豆乳濃湯香濃醇厚既豆乳x略帶鮮味既帆立貝粒🤤然後到主菜、小菜、米飯 :🌟豚肉壽喜燒豚肉比得幾大方配菜有茹、芋絲、滷豆腐搭配經典日式壽喜燒汁🤤👍🏻🌟吞拿昆布拌秋葵意想不到吞拿魚茸可以搭配昆布、秋葵作為涼拌👍🏻🌟田牧越光米+日本味付溏心蛋一汁一菜,連米都咁講究,特選用田牧越光米,真系比到人好日系細緻用心既感覺溏心蛋亦滷得好入味🤤👍🏻🌟蜜桃紅茶 $20淡淡蜜桃甜,清清地 最後系甜品 :🌟喫茶店雞蛋布丁配豆腐雪糕布丁本體非常綿密且帶有蛋香,搭配埋豆腐雪糕🤤👍🏻📍一汁一菜 (源成中心)地址:觀塘開源道64號源成中心地舖#觀塘 #一汁一菜 #溏心蛋 #雞蛋布丁 #豆腐雪糕 #留港消費 #覓食觀塘 #食在觀塘 #為食關注組 #觀塘食乜好 #日系儀式感 #豚肉壽喜燒 #香港美食地圖 #吞拿昆布拌秋葵 #九十後行到邊食到邊 #日
首先介紹既系湯品 :
🌟日本帆立貝大根豆乳濃湯
香濃醇厚既豆乳x略帶鮮味既帆立貝粒🤤
然後到主菜、小菜、米飯 :
🌟豚肉壽喜燒
豚肉比得幾大方
配菜有茹、芋絲、滷豆腐
搭配經典日式壽喜燒汁🤤👍🏻
🌟吞拿昆布拌秋葵
意想不到吞拿魚茸可以搭配昆布、秋葵作為涼拌👍🏻
🌟田牧越光米+日本味付溏心蛋
溏心蛋亦滷得好入味🤤👍🏻
🌟蜜桃紅茶 $20
淡淡蜜桃甜,清清地
最後系甜品 :
🌟喫茶店雞蛋布丁配豆腐雪糕
布丁本體非常綿密且帶有蛋香,搭配埋豆腐雪糕🤤👍🏻
📍一汁一菜 (源成中心)
地址:觀塘開源道64號源成中心地舖
#觀塘 #一汁一菜 #溏心蛋 #雞蛋布丁 #豆腐雪糕 #留港消費 #覓食觀塘 #食在觀塘 #為食關注組 #觀塘食乜好 #日系儀式感 #豚肉壽喜燒 #香港美食地圖 #吞拿昆布拌秋葵 #九十後行到邊食到邊 #日本帆立貝大根豆乳濃湯 #喫茶店雞蛋布丁配豆腐雪糕
#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE