2023-10-31
銅鑼灣邊寧頓街5號有一間食日本料理的「吳留手居酒屋」,初嚟步到可能唔識得上去樓上。不過上到去發覺情調又唔錯,坐落好有東洋feel。🇯🇵🍺朋友order咗一客:柚子胡椒雞扒定食,佢話雞扒皮脆脆肉滑嫩,啲燒汁又配合得幾惹味,飯粒上高又有黑芝麻,都幾好睇,加埋啲前菜同麵豉湯,成餐飯幾滿足咁話!🍽️🍴我就點了:温泉蛋和風牛肉丼,我將隻温泉蛋浸咗入熱辣辣嘅麵豉湯度,陣間慢慢品嘗。話時話,啲牛肉真係汁多肉鲜又有口感,唔會太韌,配前菜有蓮藕片和酸甜酸甜嘅蕎頭,胃都開曬!✌🏼✌🏼餐廳設置幾周到,坐椅下有滕籃俾人放手提袋。而且服務員很主動很殷勤為客人添茶,值得俾個Like Like佢哋!👍🏼👍🏼這裡還有各款海鮮享用:海膽,鲷魚,牡蠣(蠔),深海池魚等,有時間都想試吓!!