2021-05-02 459 瀏覽
趁著夏天熱辣辣就更加要去戶外玩下影下相行下當做運動啦🤣早前就同朋友去上水大水管打卡順便explore下上水有咩好食。去玩之前先去到上水站附近嘅石湖墟熟食中心,有好幾檔都係唔少人嘅心水推介,牛腩麵、竹蔗粥、豬扒麵、菠蘿蛋都好出名,今次我就揀咗明記,試下佢signature嘅菠蘿蛋(蛋煎菠蘿飽😂),加埋2個餐每人都只係$40左右,咁嘅價錢有咁多嘢食真係抵到爛啦😻😻菠蘿蛋 - 煎蛋包住菠蘿包都係第一次見,係呢度獨有嘅名物,煎蛋皮有蛋香亦有牛油香,鹹鹹地,加上甜甜地嘅菠蘿包,鹹鹹甜甜又幾過癮。菠蘿包唔係脆口,亦都壓到薄薄地,不過食落都食到啲鬆軟嘅感覺😗沙爹牛一丁 - 見呢排沙爹牛咁hit就試下,不過呢個沙爹完全無沙爹味🙈🙈,只係濃稠少少有少少鹹味嘅醬汁,亦無花生香,好在個牛肉幾腍,出前一丁都煮得啱啱好夠爽。牛肉通粉 - 通粉煮得啱啱好唔會腍,湯底係好classic嘅雞湯味,唔係味精味,好有家的味道。奶醬多、蛋治 - 兩份都係午餐包埋,蛋治預設咗無烘過,蛋薄薄地但算滑,個隻大大罐茶餐廳常見嘅牛油味好出好香。另外嘅奶醬多就烘過,入面嘅醬薄薄一層唔會甜到漏都唔錯。凍咖啡走甜 - 咖啡味幾香濃,飲落算

凍咖啡走甜 - 咖啡味幾香濃,飲落算幾滑,好正宗港式口味。

人均消費:$40
推介指數(10分為滿分):7.5分