2025-02-04
今日拜完年,朋友就帶我去筲箕灣好出名嘅米芝蓮餐廳食中餐。小籠包皮夠薄,內餡多汁豐腴,咬開時會有鮮美的肉汁傾出,湯汁仲好鮮甜。上海脆皮素鵝唔講我以為我食緊真嘅脆皮鵝,素鵝表皮酥脆,內裡細嫩,非常有驚喜。一家蔥油白切雞呢碟餸係由店員推介我哋,果然冇介紹錯。雞肉好嫩滑,最正就係啲蔥油,香氣撲鼻,簡直係我至愛。東坡肉拌麵呢個係新年嘅菜式,真係可遇不可求!東坡肉集合香、濃、厚於一身,肉質酥嫩,肥而不膩,醬汁濃郁。而麵條吸飽了東坡肉的醬香,真係令人好滿足。炸芝麻團甜品揀咗炸芝麻團,外脆內軟,入面有留心芝麻醬,咬開時餡料流出,甜而不膩。另外呢度啲茶飲都好特別,唔會話好似嗰啲傳統中式餐廳只有中國茶飲。朋友揀咗滋潤養生茶,每日新鮮製造。我就飲咗呢杯叫做扭擰妹頭,超多醬爆珠珠,而味道就有助減卻油膩感。
小籠包
一家蔥油白切雞