2023-11-13 778 瀏覽
今日又同老友食晚餐,佢話想順便係新北江玩夾公仔所以就選扯新北江搵食,作為美食家既我當然就上網搵下有無d新野食啦,發現到呢間應該新開無耐既上海餐小店未試過,就一於黎試試啦。新北江小店都出晒名真係好小,所以堂食就一定唔會好坐,鋪仔細細擺到出門口都係幾張枱,所以好多人都選擇外賣,見到店家都係咁收外賣單。好啦坐底睇下餐牌,主打都係上海麵食,都有菜飯,配菜都大同小異,係睇下跟飯定跟咩麵,小店形式貴精不貴多。椒鹽排骨擔擔麵擔擔麵湯底好濃厚,好細微既辣味加少少花生香,個人認為再加d花生碎就完美,上海拉麵估計係手拉麵,麵質爽口彈牙唔易斷,椒鹽排骨新鮮炸外皮香脆內裡就略乾dd唔太過份,加上椒鹽就比較惹味d。上海排骨擔擔麵擔擔麵同樣出色唔多講啦,上海排骨就比起我果份椒鹽排骨略淡d,但就炸得無咁乾同樣都好香脆。上海小籠包新鮮蒸起上枱已出晒煙,湯汁豐富,係外皮厚左dd。黑豆漿跟餐加8蚊有枝裝豆漿,有黑有白,不過都係來貨野味道一般,順帶一題呢度飲品只有豆漿同汽水,無奶茶咖啡果d的。整體黎講呢度擔擔麵幾出色,食物質素算唔錯價錢都唔貴,我會再黎食,環境就一般般介意既多數選擇外賣。

上海小籠包
新鮮蒸起上枱已出晒煙,湯汁豐富,係外皮厚左dd。

黑豆漿

黑豆漿