2021-03-18
朋友食過間上海餐館,服務態度親切,效率快速,最適合香港地節奏急速生活步伐。向我推介。剛巧,今日有點時間,便同朋友嚟試吓。點知有驚喜囉。午餐有套餐可叫,價錢公道,包主餐,小食,同飲品。以為呢個價錢,僅係細細碟啦,點知,嚟餐時,致發現,又唔細喎,其實,叫兩個套餐,3個女生應該都夠食。呢個要俾個讚!👍要我介紹的話,我一定要介紹招牌菜,一口爆汁生煎包。我本來無特別冀望,點知嚟到細細粒,唔會好大個,又唔厚皮,而且入面充滿肉汁,好Juicy呀!配合脆脆煎底,一個字"正"。真心講"正"。仲有,價錢算平,又可以叫兩個,咁就可以留番個肚,食其他野啦!但我提醒不要太熱食,免辣親個口呀!雞絲粉皮,我覺得都唔錯,我最怕太厚粉皮,但佢d粉皮薄,又卷曲,包更多醬汁,食落更美味。菜飯,都唔錯,我唔知各位有無留意,現在好多連鎖店d飯都唔好食,可能錢問題,都是細細粒碎米飯。對於注重食飯嘅人嚟講,呢個係會唔會返去間餐廳食野關鍵。呢個菜飯粒粒米飽滿,有口感,算唔錯。另外有個肴肉都好味。肉顏色粉紅,好搶眼。食落好味。做得唔好,會有好肥膩感覺。但呢個無,我覺得以呢個價錢嚟講,性價比算高,可試。醉雞翼都唔錯,連套餐點,感覺超筍。
剛巧,今日有點時間,便同朋友嚟試吓。點知有驚喜囉。
醉雞翼都唔錯,連套餐點,感覺超筍。
嚟上海店,必試上海粗抄,呢個不過不失,唔會太咸,但勝在上海粗麵夠煙韌,加番d分。值得一提,佢用新鮮冬姑抄,所以姑味較鮮,都要讚廚師心思。
但蒜泥白肉,有點失色。其實味道唔錯,真心講,但菜名就唔多啱囉,至少在我角度嚟講。相信點呢味餸嘅人都鐘意食濃厚蒜味。但呢味餸,蒜泥唔夠。如果叫麻辣白肉更加合適啦。
總結,我覺得呢間食店,綜合食物及服務,性價比高,值得再去。