2023-05-30
上星期日同一大班朋友喺尖沙咀K11嘅「王家沙·花樣年華」食飯,呢間餐廳主打上海菜,有好多經典嘅菜式,真係令人懷念。我哋係呢度點咗好多菜,一一同大家分享吓啦。首先,三絲粉皮。佢嘅粉皮好滑好爽口,配埋酸辣醬,真係開胃得嚟!鎮江肴骨又好有嚼勁,肉質鮮嫩,醬汁入味。麻辣口水雞係辣中帶麻,口感鮮辣,雞肉又滑又嫩,好開胃。😋蒜泥白肉係我哋其中一個最愛嘅菜式。肉質軟嫩,蒜味香濃,夾埋蔥絲,真係一絕!蘇式鮮肉小籠包就好多汁,皮薄肉嫩,真係一口咬落去,湯汁四溢,好好味!奶黃小麻球係外皮酥脆,內裡嘅奶黃餡又香又滑。😋招牌海鮮蟹肉炒飯真係超級好食!飯粒鬆散,蟹肉鮮美,每一口都有鮮甜嘅海鮮味道。嫩雞燴麵係一碗熱騰騰嘅湯麵,雞肉滑嫩,湯底鮮美,加埋蔬菜同麵條,好開胃。熱辣鍋老壇酸菜鱸魚片係酸菜魚嘅上海版本,鱸魚肉鮮嫩,湯汁酸酸辣辣,非常開胃。四喜烤麩係一道素菜,麩質鬆軟,配埋各種蔬菜同醬汁,味道豐富。熊貓流沙包係甜品中嘅經典,外形得意,流心奶黃餡真係甜而不膩。❤️最後一道菜就係上海擔擔麵。麵條彈牙,擔擔醬辣中帶麻,配埋花生碎同蔥花,真係好過癮!😋😋