2020-01-29 835 瀏覽
年尾公司食團年飯,今年好特別,訂左上環京香閣食高級京菜自助餐。日式自助餐食得多,京菜第一次食。餐廳座位寬敞舒適。設有自助區,有京式片皮鴨和多達四十款正宗京川菜式任食,多款飲料任飲。每位送一份蟲草花花膠雞湯:用料十足,採用原隻厚身花膠,有豐富的骨膠原,配以靚雞燉煮,湯底濃郁鮮甜,十分滋補,花膠厚身有口感,蟲草花爽口。加拿大龍蝦半隻,多種食法中,我選擇芝士焗,龍蝦新鮮,肉質鮮甜,芝士汁惹味!京式片皮鴨:以地道做法而成,皮脆肉嫩,油香滿溢,自家製餅皮特薄,口感煙韌,配青瓜、京蔥、京醬,香口又惹味。另有多款小食、小菜、麵食等選擇,如翡翠炒蝦仁、大千雞、XO醬炒螺片、東坡肉、乾煸四季豆、糟溜魚片、話梅骨、上海粗炒、上海菜飯等,享盡美食!尤其是東坡肉,入口鬆化有即落口感,香甜的配料味渗入五花肉,香氣撲鼻,肉鮮味美。翡翠炒蝦仁,鮮甜爽口。還有點心和甜品,可以寫用點心紙落單。小籠包即叫即蒸,皮薄餡鮮。甜品有雷沙湯丸,細細粒,一口一粒,芝麻味香濃。高力豆沙,外軟内甜,豆沙餡飽滿。雪糕脆麻花,雪糕滑溜味甜,脆麻花脆口。
2020-01-07