2024-06-28
今日同同事喺上環開完會之後搵食,佢介紹咗我嚟呢一間上環嘅上樓川菜館,餐廳嘅格調相當高雅,以咁嘅價錢享受到咁嘅環境,未食都已經贏咗一半。吉祥套餐,揀咗個吉祥套餐,68 蚊碗麵可以揀六個餸,認真超值。山楂蘋果洛神花 / 烏龍茶酸梅青檸,兩支都係好豐富嘅配搭,全部材料都好啱一陣解辣。涼拌土豆絲,土豆絲酸酸辣辣,非常開胃,難得嘅係佢真係喺雪櫃度攞出嚟,係少有嘅涼拌溫度,比起坊間大部分嘅室溫涼拌優勝。秘製香辣湯粟米麵線,材料揀咗潮汕蒜香墨魚丸、美國肥牛、冰豆腐、豆腐串、娃娃菜同芫茜,蒜香墨魚丸爽口彈牙,帶有微微嘅大蒜味道,仲食到細粒嘅墨魚粒喺入面,非常出色;粟米麵線嘅口感有啲似上海粗麵,芫茜山就滿足哂同行嘅茜朋友。黃金酸菜湯土豆粉,材料揀咗潮汕手打牛丸、潮汕蒜香墨魚丸、魚腐、金菇、蘿蔔片、貴州丁家脆哨,土豆粉有少少似米線,不過就再彈牙少少;黃金酸菜湯嘅麻度、辣度同酸道都相當平衡,極富層次,手打牛丸牛味極濃,貴州丁家脆哨風味獨特,有少少似豬油渣,但係就無咗嗰陣酥味同油益味,加上炸得夠脆,餸麵一流。桂花蜜烏梅冰粉,經過一輪辣椒衝擊之後食番一個冰粉,桂花蜜同烏梅嘅味道同個辣味嘅餘韻互相抗衡,真係爽歪。