2024-07-26
有朋友最近搬咗嚟上環住,佢話帶我去一間好食又坐得舒服嘅餐廳食飯,今日放工就約咗佢嚟呢間餐廳食晚飯。入到去呢間餐廳,發覺佢哋裝修風格好有格調同氣氛,走工業風格為主,略帶些懷舊嘅感覺。餐廳入口已有張長bar枱,有啲客坐喺吧枱飲酒傾偈都幾chill。而用餐的座位亦好寬敞,一啲壓迫感都冇,絕對適合三五知己嚟食飯傾偈。呢間餐廳主打新派Fusion菜,菜式風格結合咗中西特色,充滿創意又唔會太過花巧。〰️Starters〰️🍴 金沙鹹蛋黃單骨雞翼佢嘅金沙鹹蛋黃嘅香氣同鹹香跟單骨雞翼結合,有種好吸引人嘅味道。雞翼外焦內嫩嘅口感,食落去更加有層次感。🍴月見免治雞肉三食 (大板燒、燒鳥月見、避風塘)大板燒雞肉串,上面鋪滿紫菜、再配上微甜嘅大板燒醬汁,每一口都回味無窮。燒鳥月見雞肉串,配上月見味嘅調料,口感更為豐富。避風塘雞肉串,呢款係中日fusion做法,上面鋪滿蒜蓉和些微辣粉,讓人欲罷不能。〰️ Majn Course〰️🍴 西班牙乳豬呢個乳豬都好多肉,烤到外皮好香脆而入面嘅肉質重keep到好嫩滑,佢重配埋香甜嘅蜜糖醬,令到口感更加唔油膩。配菜都好豐富,有好香口嘅酥炸金菇和加咗松露醬嘅焗薯,令到整個口感更為豐富
〰️Starters〰️
🍴 金沙鹹蛋黃單骨雞翼
🍴月見免治雞肉三食 (大板燒、燒鳥月見、避風塘)
燒鳥月見雞肉串,配上月見味嘅調料,口感更為豐富。
〰️ Majn Course〰️
🍴 西班牙乳豬
呢個乳豬都好多肉,烤到外皮好香脆而入面嘅肉質重keep到好嫩滑,佢重配埋香甜嘅蜜糖醬,令到口感更加唔油膩。配菜都好豐富,有好香口嘅酥炸金菇和加咗松露醬嘅焗薯,令到整個口感更為豐富。
🍴 南乳春雞牛肝菌黑松露煲仔飯
呢個煲仔飯又係中日fusion,一上枱已經聞到好香嘅黑松露味,雞件充分吸收咗南乳汁再焗香,配合埋牛肝菌的菌菇香氣,令到整個煲仔飯都香氣四溢。
〰️ Cocktails 〰️
🍸 Malay Rule
呢款cocktail帶有馬來西亞風味,飲落去有濃厚嘅咖央和椰子風味,酒精含量好少,啱晒女士們飲。
🍸 Fadiu’g
呢款cocktail賣相好掂,上枱係中式茶杯,但入面係cocktail, 飲落去每啖都充滿花雕雞嘅香氣,入面重有杞子蟲草花,絕對係中西fusion嘅cocktail。