2017-12-29
收左工就同媽咪去食晚餐淘大出名多野食,有選擇困難症既我真係決定唔到食咩好咁啱行過大阪王將,見到個牌寫住下午茶拉麵半價仲要冇加一,咁抵唔係唔試下係嘛我地order左個粟米牛油味噌湯叉燒拉麵同吉列豬扒豬骨湯拉麵因為果陣係下就五點十五分,入面得一台客,一陣就有野食了!果然,同我地預想一樣,平價下午茶份量同質素都唔可以有任何要求講左我果個粟米牛油味噌湯叉燒拉麵先啦!配料有溏心蛋半隻、一塊叉燒、少量豆芽菜、荀同粟米味噌湯少咸,無特別,本身湯底入面有一小塊牛油,我驚油膩就筆走左溏心蛋淨係有少少咸甜味,亦未算太流心,味道中規中矩。經過廚房門口見到好多溏心蛋放左係到,無遮無掩豆芽菜算爽口,唔係超熟果種;粟米實係罐頭嫁啦,可能浸耐左冇咩甜味同太淋;荀都係浸耐左會好淋,第一啖都仲算係爽脆既。主角既叉燒,一塊都算啦,係無期望既情況下食都好失望,根本就係一塊唔入面既薄切少肥豬肉最後,拉麵唔係粗果種,有少少咬口,但份量未算多,成個拉麵食完好似無食過野咁,好空虛,一啲都唔滿足另外,吉列豬扒豬骨湯拉麵既湯底較味噌湯鮮甜,吉列豬扒我試左半塊,炸粉唔算厚但又未至於好薄。可能人少啱啱炸好既關係,咬落去都脆既,唔會好油肉質
淘大出名多野食,有選擇困難症既我真係決定唔到食咩好
因為果陣係下就五點十五分,入面得一台客,一陣就有野食了!
講左我果個粟米牛油味噌湯叉燒拉麵先啦!
配料有溏心蛋半隻、一塊叉燒、少量豆芽菜、荀同粟米
另外,吉列豬扒豬骨湯拉麵既湯底較味噌湯鮮甜,
吉列豬扒我試左半塊,炸粉唔算厚但又未至於好薄。
可能人少啱啱炸好既關係,咬落去都脆既,唔會好油
肉質少少鞋口,但可以接受,肉既厚度中等,咬一啖唔會有滿足既感覺。
唔知係咪因為下午茶,所以質素未算好,定本身就係咁。
冇期望都失望,就算下次$74有兩碗拉麵我都未必會浪費quota再食