餐廳: 天后站清湯腩
資訊:

路過日出康城商場買左票睇戲,得返45分鐘唔上唔落又想食少少野!戲院同一層行出黎竟然見到天后站清湯腩!之前聽台灣朋友講想試,但身在香港就一直都冇機會試下,見今次有少少時間一於試下!😌我地睇戲前的時間係大約5:15pm 左右,仲有下午茶餐可以選擇。一行二人我地點左菜肉雲吞擔擔麵加熱檸茶$42,及清湯牛腩河粉拼牛丸加熱鴛鴦$50!👍點左餐一陣好快就上枱,仲要同正餐一樣大大碗份量冇少過!仲要原來唔使加一,非常抵食!本身好鍾意食餃子、雲吞類,今次的雲吞擔擔麵有點喜出望外,平時食的擔擔麵的湯底都係花生香加少少辣,但今次呢碗係微酸加花生香及少辣,好開胃,而且麵質本人非常喜歡,質感似日本拉麵的煙韌口感,越食越想食!而清湯牛腩河粉拼牛丸,都係大大碗,牛腩炆得好嫩好易咬,而且湯底都好足料好好飲!唯獨覺得杯檸茶酸左d,但整體都覺得好味,有機會下次會再食過!

2024-11-12
  • 菜肉雲吞擔擔麵