2021-11-10
位於尖沙咀最多野食嘅厚福街,閒日八點唔洗等位直入,入面環境就番日本咁,但就唔算闊落。侍應服務幾好,食緊期間都一直有添熱茶。🍜 豚肉魚介沾麵 $89★★★☆☆日本沾麵最重要在於秘製湯頭。呢個食落都重魚介同醬油調味,湯頭夠稠密掛到湯汁。個麵都幾清爽質地,唔會一PAT咁,食落都咸甜之間,個麵會跟埋D配菜,好似半隻糖心蛋、荀、兩大塊豚肉,豚肉肥瘦剛好帶少少焦香,另外會附埋一舊好細青檸,整D汁落個麵到更清新D,整體覺得都唔錯。🍜 八代海赤蝦老沾麵 $83★★☆☆☆個湯汁好重蝦嘅味道,亦有大量櫻花蝦乾同埋排骨,但整體個湯好死咸。即使沾左麵掛汁食都覺得太咸,每食一啖都要飲番啖茶。最後真係頂唔順,叫左人加小小湯落去,但又太多,個湯變左太稀身。食完之後一直都Keep住口渴,應該太咸同埋有味精。🌟總括:試過便好,應該唔會有下一次。唔識欣賞八代海赤蝦老沾麵,豚肉魚介沾麵可以既,但未到會再想Encore食多次嘅程度,但值得一讚係服務態度幾好。事後見大多好評都係食芝士、龍蝦、海膽嘅沾麵,可能叫錯左野黎食。
🍜 豚肉魚介沾麵 $89
★★★☆☆
日本沾麵最重要在於秘製湯頭。呢個食落都重魚介同醬油調味,湯頭夠稠密掛到湯汁。個麵都幾清爽質地,唔會一PAT咁,食落都咸甜之間,個麵會跟埋D配菜,好似半隻糖心蛋、荀、兩大塊豚肉,豚肉肥瘦剛好帶少少焦香,另外會附埋一舊好細青檸,整D汁落個麵到更清新D,整體覺得都唔錯。 🍜 八代海赤蝦老沾麵 $83
★★☆☆☆