2013-04-05
星期三晏晝,薯片妹行完葵廣買完衫換季,餓餓地就走落去球場果面睇下有乜好野食,有間好搶眼大紅招牌既車仔麵,門面咁靚,又話有大地魚湯底,就走入去試下啦!店店內環境似茶餐廳格局,當時三時半左右,連本人在內只有三個客人,奇怪,這可是下午茶時間呀?一坐低,就發現枱面有殘漬,可能係伙計無抹乾淨卦........睇黎衛生情況真係要改善下!薯片妹點左豬腸,蘿蔔,,豬手,生麵等左一陣就黎喇!急不及待放入口,生麵應該係爽口彈牙,但腍到只食左兩口,而大地魚清湯,顏色清徹,試一口就感覺到有好濃重既味精,而且偏咸,但一D都食唔出有大地魚味,可惜!!!!!!蘿蔔一口咬落去,不腍不透帶白蕊,而且有渣,更沒有清甜的味道,相反倒是有一點苦,好唔掂呀!期間發現上漏豬腸,結果唔補好過補,豬腸肥膏含量高,口感霉爛而且唔夠熱只係微暖,一入口即傳黎怪異味,薯片妹即刻夾走,食左一舊之後,即使唔再食口中仍帶有濃烈既「餘香」講到甚麼擒拿豬手,炆得唔夠入味,帶有濃重雪味,硬到要用手才能撕開,難道擒拿手係指食豬手既客人?再咬一口,好肉酸呀!!!!!舊豬手有毛既,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,睇黎只不過係過份吹噓黎吸引客人吧,但畢竟
店 店內環境似茶餐廳格局,當時三時半左右,連本人在內只有三個客人,奇怪,這可是下午茶時間呀?
薯片妹點左豬腸,蘿蔔,,豬手,生麵
等左一陣就黎喇!急不及待放入口,生麵應該係爽口彈牙,但腍到只食左兩口,而大地魚清湯,顏色清徹,試一口就感覺到有好濃重既味精,而且偏咸,但一D都食唔出有大地魚味,可惜!!!!!! 蘿蔔一口咬落去,不腍不透帶白蕊,而且有渣,更沒有清甜的味道,相反倒是有一點苦,好唔掂呀! 期間發現上漏豬腸,結果唔補好過補,豬腸肥膏含量高,口感霉爛而且唔夠熱只係微暖,一入口即傳黎怪異味,薯片妹即刻夾走,食左一舊之後,即使唔再食口中仍帶有濃烈既「餘香」 講到甚麼擒拿豬手,炆得唔夠入味,帶有濃重雪味,硬到要用手才能撕開,難道擒拿手係指食豬手既客人?再咬一口,好肉酸呀!!!!!舊豬手有毛既,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,睇黎只不過係過份吹噓黎吸引客人吧,但畢竟只係十二蚊既小食,價錢都算同味道成正比囉!!!! 最後就試門口寫住既「風雷辣椒油」,本人以為食落去真係會讓我口中風雷交加翻雲覆雨,結果不辣反而得個咸字,說真的,可以當油浸咸魚碎來送飯!咸算了我能忍,辣呢?說真的丁點兒辣都無辣,而招紙印住遵古承傳字眼,個人感覺係過份吹噓吧!難道古法辣椒油係咸而不辣?
總結:如果係見到門口寫住既招牌,而想入內一嚐,薯片妹覺得真係要停一停,諗一諗喇
題外話/補充資料:
最抵食既係豬手囉,十二蚊就有一份,味道就,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,哈哈哈