餐廳: 一杯鐵板燒居酒屋
資訊:

2019-04-15 1117 瀏覽
「一杯」個人認為係觀塘區最好味嘅日本居酒屋。價錢偏貴,但份量同誠意都十足。一坐低,店員就會介紹是日廚師推介。今日嘅廚師推介係「A5和牛廣島蠔卷」,$280一份。和牛肉汁鮮嫩包住隻鮮甜廣島蠔。「南瓜沙津」,其實我唔太好南瓜,但依個南瓜蓉我又唔抗拒,上面既炸南瓜脆片仲好好味,個沙律汁仲好夾。「豚平關西燒」,入面既五花腩一d都唔膩,用鐵板炒,加埋個日式燒汁,食完可以再食。「東洋卷」,用班㦸皮包實牛油果、鰻魚、蟹籽,口味清新,另一必食之選。「三文魚茶漬飯」,相比其他食物遜色,不試也罷。「關西燒二品」,大大份,揀左雞肉、蟹肉做配料,有大量耶菜絲加日式燒汁,下次都會再食。串燒揀左「免治雞肉串」可以不食,「燒牛舌」太好味所以即時叫第二round,「雞肉京蔥串」配搭一流。「炸雞香蔥汁」雞炸得過熟同個汁少咸。「牛肉年糕串」口感特別。「廚師推介十件」件件壽司都很新鮮。
「三文魚茶漬飯」,相比其他食物遜色,不試也罷。
炸雞香蔥汁」雞炸得過熟同個汁少咸。
「牛肉年糕串」口感特別。
廚師推介十件」件件壽司都很新鮮。
A5和牛廣島蠔卷
牛肉年糕串+雞肉京蔥串
炸雞香蔥汁
廚師推介十件
2019-02-16
45 分鐘 (堂食)
A5和牛廣島蠔卷
南瓜沙律