2015-06-01 1179 瀏覽
男朋友成日話想去“鼎泰豐"食野,話見笑臉多要試下,就陪下太子讀一次書喇 !我地星期日中午1點到達,門外已經有巧多人在等候喎 ,邊等邊影下相,見到店内既師傅團隊,巧勤力認真咁埋首包緊小籠包, 咁出名既菜式,真期待一試 !我地差不多等左半個鐘左右先有位啊 !入座後發覺絕大部份既食客都係外籍或外省人仕,座位比較狹窄,天花板裝有數盞吊扇,感覺上係無冷氣,巧熱囉 !香港地既夏天又濕又熱, 食物、茶水又熱,食客個個食到身水身汗, 咁既環境底下,咩食慾都無哂 我地求其點兩樣野算……1.小籠包 : 終於試到呢度既招牌菜,但不外如是!皮確實好薄又通透,仲唔會穿,但口感過份軟腍 ,肉汁唔多,豬肉算鮮嫩。依家出面有多間食店既小籠包,做得更為出色!2.排骨蛋炒飯 : 估唔到呢碟飯咁 !炸排骨肉質相當軟嫩 ,切成薄薄既,賣相輕盈細緻 。滑蛋炒飯,粒粒分明好食!侍應生人數多,但服務唔夠 !要壺滾水姐,都要三催四請先有人奉上,枉負米芝蓮餐廳之名!

我地星期日中午1點到達,門外已經有巧多人在等候喎
我地差不多等左半個鐘左右先有位啊
我地求其點兩樣野算……
1.小籠包
2.排骨蛋炒飯
: 估唔到呢碟飯咁
!炸排骨肉質相當軟嫩
,切成薄薄既,賣相輕盈細緻
。滑蛋炒飯,粒粒分明好食!
排骨蛋炒飯
侍應生人數多,但服務唔夠
!要壺滾水姐,都要三催四請先有人奉上,枉負米芝蓮餐廳之名!
2015-05-31
30 分鐘 (堂食)
排骨蛋炒飯