2022-07-17
最近譚仔三哥搵咗Tyson Yoshi做呢個還我鴨血系列,呢次宣傳法又真係幾吸睛嘅。不過今日嚟到中環呢間旗艦店,試咗個五小辣水煮湯底鴨血米線,雖然有意外收穫,亦有失望之處。與其話還我鴨血,不如話係畀好似我呢d大鄉里出城嘅人開下眼界,試下乜嘢係老油條。好多朋友都只食過油條(油炸鬼),但未必試過老油條。其實佢係炸咗一碌內外香脆嘅澱粉質,好似以3d printing技術將脆卜卜,而且油香滿瀉嘅澱粉質列印成一條圓柱體,中間疏窿,浸一浸湯底,味道同口感都一流,未試過嘅朋友真係值得一試。鴨血就不過不失啦,都係差唔多咁樣啫。係滑同埋少少彈牙,不過不失啦。不過,令我失望嘅係佢所謂水煮湯底做唔到水煮嘅效果囉,用味精都溝唔到個味,哎……環境算係唔錯,始終係新開,仲要係中環核心地帶嘅地面。如果平日lunch hour就一定預咗多人,但係weekend會好好多,食完唔會即刻趕你走,又唔使同外傭姐姐爭位。至於其他方面,連鎖店都係standard野,所以唔特別多講喇。