2009-11-03
由深水埗地鐵站行過去要成15分鐘, 唔熟深水埗都唔識去, "泰"不在大街, 就在華潤超市則的對面, 一間唔起眼的舖頭仔, 整個舖位是廚房, 去到要開桌坐街邊的, 我唔覺得dirty, 但燈光就不足, 然而去得呢d地方就預左, 所以對環境係無要求.好喇, 開始講食物:冬蔭公(中)$38 : 夠4人份量, 愛吃酸的人實鍾意, 我就嫌酸了點, 辣味適中, 材料都夠.蝦餅 (六個圈) $40: 舊式的形狀, 很令人懷念, 本人對蝦餅沒太大喜好, 所以沒什麼要求, 不過是好吃的.生蝦 $48:我地數過有15隻, 雖則是細草蝦, 但一向食生蝦都貴, 所以都覺得抵, 都鮮甜的, 反而我覺得d汁唔夠好味, 但咁既價錢真係食得過!菠蘿炒飯 $40:我覺得一般, 但夠大碟.紅咖哩牛 $30:略細碗, 會送白飯的, 老爺話好食, 我就覺得d牛"拿"到無肉味, d咖哩唔夠辣.燒烏頭 $55:燒左成半個小時有多, 燒得夠乾身, 魚皮是沾滿香料, 唔知係咪時間唔夠, d香料浸唔到魚肉度, 由於條魚好多魚鱗兼燒得幾燶下, 所以食唔到塊魚皮, 不過齋點酸汁都好好味.串燒 (半打) $33:牛肉好味過豬肉飛天通菜 $3
好喇, 開始講食物:
冬蔭公(中)$38 :
蝦餅 (六個圈) $40:
生蝦 $48:
菠蘿炒飯 $40:
我覺得一般, 但夠大碟.
紅咖哩牛 $30:
燒烏頭 $55:
串燒 (半打) $33:
牛肉好味過豬肉
飛天通菜 $30:
夠鑊氣, 夠大碟, 好味!
4個人食8樣野, 埋單$314.