2014-01-16
11-1-2014(Sat)同男友去北角睇佢媽媽,順便都同佢契爺飲茶,我o地三人先經過富臨皇宮,但男友地鐵o個邊重有,啊.我o地行到o黎,原來係漢寶,是但啦.上到去,都有幾張枱等,但幸好重係早過平時o既繁忙時間,所以只等o左一陣就有枱,我o地係被安排坐o係搭枱區,不過咁o岩俾張四人枱,咁就唔使被人搭枱 .而且張枱都幾好,貼埋牆o個邊.我o地剔o左:4. 蘿蔔絲酥餅(大點)賣相OK冇問題,食落,酥皮味道淡,內裡o既蘿蔔絲唔多亦唔夠甜,好一般.o衣o家睇返menu至知係大點,有啲唔值喎.味道: 2分2. 魚蓉釀尖椒(中點)一聽就知係辣,一碟有買隻,我揀最細o個條食,鯪魚蓉薄,煎得算昋,不過都係辣,食一隻就夠.味道: 3分5. 原隻鮮蝦腸粉(特點)唔係好大碟,每條都只有一隻蝦,食落,腸粉食到有米味,隻蝦都幾人隻又唔過熟.味道: 4分3. 胡同苟不理(中點)Menu上狗不理寫成苟不理,為o左美觀嗎?呢個調味令我諗起好耐冇食o既雞包仔,只不過唔係用雞肉而係用豬肉,呢個做到留有肉汁o係入面,唔錯.味道: 4分1. 鳳爪排骨飯(頂點)呢個大大煲o既,契爺一個食,但我見排骨唔多,有幾條菜心,飯就有好
我o地剔o左:
4. 蘿蔔絲酥餅(大點)
味道: 2分
2. 魚蓉釀尖椒(中點)
味道: 3分
5. 原隻鮮蝦腸粉(特點)
味道: 4分
3. 胡同苟不理(中點)
1. 鳳爪排骨飯(頂點)
呢個大大煲o既,契爺一個食,但我見排骨唔多,有幾條菜心,飯就有好多,呢個冇問契爺覺得點,不過佢一個人食唔晒又唔打包拎走.
又o衣o家睇menu至知,原來佢係煲仔飯,唔怪得咁大煲,重要係頂點啦.
PS: 個飯放低後,我都未影相,契爺就攞o左去食.
6. 油釀丸子(中點)
味道: 3.5分
其他:
每張枱都擺o左一壺熱水,水都好夠熱.
呢餐飯,原本係我o地請,契爺,點知最後由只食o左一個蘿蔔絲酥餅同鳳爪排骨飯,o既佢爭o左俾錢又唔收. 我o地會被天打雷劈o架.
價錢:
星期六,日及公眾假期: 小點$13.80,中點$18.00 (我只影到呢o度)
呢餐埋單$175.00
服務:
有啲混亂,知客叫No.都可以唔順序叫亂,我o地坐低冇耐,佢就叫B71同B72號飛,有個女客人即上前問佢係咪應該先叫B70?咁就叫o左B70同B71.然後佢想叫o既時間,問我幾號No.?我答B73,咁佢就叫B72.哈,佢想憑佢記憶記客人o既次序?
侍應都OK,一舉手都會過o黎.
環境:
除o左o岩o岩坐o左張正枱外,呢o度都算幾闊落,重有好多盏水晶燈,不過覺得有啲焗.
衛生:
大致上可以,不過我洗碗仔時,有一隻竟然有茶漬,重要係捽唔甩.