2019-09-05 2304 瀏覽
今天早上我要帶爸爸來這裏和他的好朋友們飲早茶,每月一次,而我今次約了一個同業退休的好友和我喺爸爸張枱附近撐枱腳,因為這位好朋友住在香港島,佢想食其他酒樓食不到的點心,所以我們點了:1. 涼瓜煎魚餅(中點)- $17.8,朋友嫌涼瓜苦左啲,但係因為我鍾意食涼瓜,啲涼瓜粒做得夠稔才混魚肉去煎,好好食!只係多油咗啲,用紙巾吸去多餘的油就可以了。2. 香菇雞絲腸粉$14.8 - 好好味!我覺得入面嗰啲不是香菇,很多都是蟲草花,那種組合出嚟的味道好好味!腸粉的皮質感和味道都正!3. 紫薯奶黃球(大點)- $20.8,這個是炸的,朋友認為這個是今日所叫的所有點心入面最好味的,沒有多餘的油。4. 薑蔥牛肉角 (中點) - $17.8,這個是懷舊點心,做到小時候的美味,食落好開心!朋友爭住埋單,$100,點左水仙茶,下次要話明要小茶葉先!這些獨有美味的點心不可以和酒店的點心相比,因為酒店絕對沒有這類型的點心,如果唔想成日食嚟食去都係果啲,呢四款是必食的!仲有一個發現就是酒樓應該換咗新的洗碗機,啲碗碟洗得好乾淨!值得一讚!

朋友爭住埋單,$100,點左水仙茶,下次要話明要小茶葉先!

涼瓜煎魚餅
紫薯奶黃球
薑蔥牛肉角
香菇雞絲腸粉
2019-09-05
$50 (早餐)
涼瓜煎魚餅
紫薯奶黃球
薑蔥牛肉角
香菇雞絲腸粉
  • 紫薯奶黃球
2019-03-24 1815 瀏覽
到北角探完朋友,準備搭地鐵回家的時候,與媽咪即興飲個下午茶先。一上到去好快就已經有位,兩個人點了五款食物,埋單大約$168。 雞絲粉卷的皮太軟, 餡料太散,豬手一碟有三舊,炆得入味夠淋。 鍋貼皮太厚了。 齋春捲皮脆,入口脆卜卜。 炒伊麵等了很久,上枱的時候太淋,本身味道較得唔錯的,可是伊麵的質地太濕了。相信這間酒樓做的多數是街坊生意,唯一覺得幾好嘅就係每一樣點心上枱的時候都是熱辣辣的,同埋位置比較方便,位於北角地鐵站隔離。

雞絲粉卷

豬手

鍋貼

齋春捲

炒伊麵

2019-03-22
2019-03-08 1290 瀏覽
相信大家都有自己熟悉嘅一啲街坊餐廳或者茶樓,而我今次嚟到自己住嗰區嘅街坊茶樓食晚飯。佢嘢食嘅選擇同普通茶樓差吾多,都係一啲小炒王,一啲廣東式嘅菜色,而小編今次就嗌咗個孖寶套餐,有魚有燒味拼盤有蒸蟶子,味道幾好,價錢都幾實惠,至於茶方面,小編今次嗌咗香片茶,服務方面都唔錯換碟換得幾密,屋企人有order啤酒飲,當啤酒杯飲到一半,侍應會自己行埋黎幫屋企斟滿,呢方面做得相當好, 侍應上菜嘅時候都會主動介紹上嘅菜係乜嘢嚟嘅,大家行開呢頭附近,不妨黎呢間酒樓試一試。

2018-12-31 1547 瀏覽
每逢週末,這裡都會大排長龍,今天更要搭抬先來些小食!重慶口水鷄骨比肉多,而且那些麻辣醬十分怪叉子燒餅不俗!熱哄哄的!十分香口香煎蘿蔔糕內的蘿蔔份量很少,而且一夾就散蒸的韮菜餃吃得多,炸的比較少見!由於未吃早午餐,每人叫了一碗麵果腹!燒味粉麵飯只須二十元左右,很抵食!另外點了京式鹹肉湯年糕及上海嫩鷄燴麵!估不到這裡除了有港式還提供京滬粉麵!不錯最後來兩個點心!蝦餃可以!但那個蒜蓉蒸鮮魷沒有味道!幸好有我喜歡的西芹,西芹「蒸」鮮魷蠻新鮮的配搭!
每逢週末,這裡都會大排長龍,今天更要搭抬
重慶口水雞

先來些小食!重慶口水鷄骨比肉多,而且那些麻辣醬十分怪
叉子燒餅
叉子燒餅不俗!熱哄哄的!十分香口
香煎蘿蔔糕

香煎蘿蔔糕內的蘿蔔份量很少,而且一夾就散
香酥韮菜餃
蒸的韮菜餃吃得多,炸的比較少見!
京式鹹肉湯年糕
燒鴨切雞湯河
燒鴨湯瀨
上海嫩雞燴麵
水晶鮮蝦餃
蒜蓉蒸鮮魷
2018-12-30
20 分鐘 (堂食)
下午茶
2018-12-28 1120 瀏覽
做阿拉斯蟹特價$188 斤,我地一坐低呀姐不停sell 食半隻套餐抵食,半隻蟹加雞。又或者叫套餐包一隻蟹$1100 左右,又有雞又有魚。最後我地決定散叫,叫咗4斤半左右。我地再叫咗個燉湯。個燉湯成半個鐘先到。終於等到隻蟹,一食落去d肉梅的,吃到中間位,係臭的。根本就係俾隻死蟹,跟住同部長講,話臭,佢完全無猶豫,話幫我地退咗佢。根本佢就知道隻蟹本身已死。其他餸係慢到.....等咗半個鐘先嚟個糯米炒飯。個糯米飯好喊。

2018-12-27
2018-02-04 3626 瀏覽
今晚食團年飯,近農曆年,難訂枱,所以之前食過呢間酒樓,知道食物麻麻地,都照訂,因為人多,係得呢度容易訂枱。每圍$3298,我哋因為因為13人,所以加多一個位,同埋加多一隻元貝,25蚊一隻。乳豬比較細隻,皮脆但冇肉食,就係脆皮下面得一層肥膏,側邊嘅係齋燒鵝,裏面係用啲雲耳、蘿蔔絲、粉絲等造成餡料,外面酥皮都脆,味道係清淡嘅。芝士龍蝦伊麵底,上菜嘅時候食咗一啖,發覺啲龍蝦係冰冷嘅,似雪櫃攞出嚟未返熱,就送上嚟畀人食,叫部長再返熱先攞返來,味道可以,咸淡適中,龍蝦肉爽口,芝士醬比較杰啲,伊麵都算煙韌,冇煮得太林,龍蝦一隻畀曬你,但係因為蟹鉗冇幫你夾爛,其實食唔到裏面啲肉,淨係食到龍蝦身的肉。發財好市大利,發菜在中間,分量少,蠔豉都幾大粒,有香味,大脷其實就是啡色一片片的豬脷,幾爽口,夠入味,生菜都ok, 如果唔好煮咁諗就好啦。蠔油汁煮得幾好,呢度菜清淡得來味道咸淡得宜,算係今晚暫時最好味嘅菜式。竹笙海皇燴生翅,翅的份量不算多,湯底味道不錯, 加醋食仲好味, 裏面用了都算足。 最緊要夠熱,天氣凍,好多餸菜上咗就好快凍, 呢個魚翅喺貴價菜式嚟講不錯。粉絲蒸元貝,本來12隻,我哋加多25蚊要多一隻

粉絲蒸元貝,本來12隻,我哋加多25蚊要多一隻。

粉絲蒸到好乾,元貝都應該蒸過龍,唔夠滑,蒜蓉份量都足夠,灑上蔥花,賣相有點混亂,未試過食蒸蒜蓉粉絲扇貝,都可以粉絲係乾的,味道就正常,蒜蓉味夠,唔會太鹹,鮮味都仍然有的。

翡翠炒象拔蚌帶子,冇乜味,好淡,帶子有輕輕煎過,見到有微焦,象拔蚌大條,滑嘟嘟,但係因為這道菜是比較清的,所以講究廚師嘅調味功夫, 可以落多啲蒜蓉同埋椒鹽等,吊起海鮮的鮮味。 好彩西芹、象拔蚌、同帶子都冇煮過龍,西芹爽脆,帶子幾滑。

清蒸大海斑,條斑真係幾大條,啲肉質雖然不夠滑, 但仍未至於鞋口,尚算接受, 相信因為今晚太多人訂枱食團年飯,所以廚師在火候控制方面做得唔係咁好。

臘味糯米飯,分量好少,隻碟咁大,裝出來,只有半碟。如果以食圍飯嚟講,份量真係好少。每人一啖都食完 。味道方面就真係幾好食,煙煙韌韌的糯米飯均勻地散佈在一些臘味,蝦米,葱,越食越香。

炸子雞一隻,皮幾脆,不過啲肉除咗大髀係滑之外,我就唔太鐘意食炸子雞,因為感覺比較乾身啲,我鍾意食有肉汁嘅。咁佢呢度炸得皮幾靚,賣相都唔錯,雖然我就唔鍾意食咁鹹,但係都會 覺得炸子雞不過不失。

杞子桂花糕,比較似啫喱糖,落咗好多魚膠粉。硬身左d, 味道其實都ok. 甜度適中,杞子好林,入口即溶。

總結呢次團年飯,都食得可以,除咗龍蝦伊麵凍嘅,啲菜係比較淡嘅,蒸過龍嘅魚,好乾嘅粉絲元貝,同甜品係幾舊糕點之外。不過都係因為佢食物質素有待改善先至易book枱,大家可以參考下,可以放下食物質素的條件先至訂呢度食。
2018-02-03
2017-10-08 3240 瀏覽
今日星期六, 放假與家人飲下午茶, 放假既日子周圍都好多人, 咁就去左漢寶飲下午茶, 一入到去就有位了而家飲茶都有分搭枱同唔搭枱,唔搭枱茶介就$10一位;搭枱就$8一位有好多不同既點心選擇素春卷,香脆美味 素菜令到春卷唔會有油膩感素餃的皮薄, 內裡素菜豐富美味豉椒排骨麵, 香脆可口,麵底脆卜卜,超正!一黎到就要即刻食小籠包皮不夠薄,但內裡的湯和肉都很美味,只是表面遜色一點嫩雞燴麵好難食麵完全林晒,雞肉太少煎蘿蔔糕蘿蔔分量適中,香口美味煎腸粉材料豐富煎窩貼都很可口棉花雞份量比較少香煎茄子美味香口所以點心整體來說都好味,而服務一般
今日星期六, 放假與家人飲下午茶

而家飲茶都有分搭枱同唔搭枱,
唔搭枱茶介就$10一位;
搭枱就$8一位

有好多不同既點心選擇

素春卷

素春卷,香脆美味 素菜令到春卷唔會有油膩感

素菜餃

素餃的皮薄, 內裡素菜豐富美味
豉椒排骨麵

豉椒排骨麵, 香脆可口,麵底脆卜卜,超正!
一黎到就要即刻食

小竉包

小籠包皮不夠薄,但內裡的湯和肉都很美味,只是表面遜色一點
嫩雞燴麵

嫩雞燴麵好難食
麵完全林晒,雞肉太少

煎蘿蔔糕
蘿蔔分量適中,香口美味
煎腸粉

煎腸粉材料豐富
煎窩貼

煎窩貼都很可口
棉花雞

棉花雞份量比較少
煎釀茄子

香煎茄子美味香口

所以點心整體來說都好味,而服務一般
2017-10-07
素春卷
素菜餃
豉椒排骨麵
小竉包
2017-07-25 2775 瀏覽
星期天的晚上6點多來這酒樓,客人非常多都已經滿座了,如果沒訂位子恐怕不知道要等多久,這裡交通方便就在北角地鐵站樓上,可能也是爆滿的原因之一。隨便看一下餐單,天氣那麼熱,最好來一個冬瓜盅消暑吧,再點了薑蔥枝竹廣島蠔、雜菌炒海蔘、海星班、話梅京燒骨及花膠肉碎茄子豆腐,冬瓜盅上來的時候忘了拍照並且在結束它的時候才記起來,對不起呀,總之就是基本配料的製作方式及份量充足,每人分了好幾碗,薑蔥枝竹廣島蠔的薑蔥爆炒不夠所以不夠香,廣島蠔還是挺嫰的,話梅京燒骨酸酸甜甜非常開胃,好像很少地方能看到有這款菜的,花膠肉碎茄子豆腐還好未上桌之前還怕它的茄子會做的太爛像魚香茄子那樣,結果出來還是可以看到一整塊完整的,這樣一硬(茄子)一軟(豆腐)的配搭還是不錯呢,其他菜式都是可以的,這個酒樓品牌真的是不錯,好像還是香港上市公司呢,今天埋單盛惠HKD972。
2017-05-20 2091 瀏覽
中伏!除咗小籠包勉強可以食之外,椒鹽豆腐粒還可以,但$45又好似貴咗小小。最難食係碟雞柳炒河,好似炒完之後放咗30分鐘!冇𩆜氣小籠包有湯汁,算0k芝士蝦春卷,冇乜蝦又冇乜芝士,咬落成口油

最難食係碟雞柳炒河,好似炒完之後放咗30分鐘!
乾炒雞柳河

冇𩆜氣
小籠包

小籠包有湯汁,算0k
芝士蝦春卷
芝士蝦春卷
芝士蝦春卷,冇乜蝦又冇乜芝士,咬落成口油
2017-05-20
2017-04-17 1959 瀏覽
今天同家人食左8個點心,同埋一碟瑤柱金菇炆伊麵上湯姬松茸鮮竹卷鮮蝦韭菜餃瑤柱灌湯餃鮮蝦燒賣皇鵪春蛋燒賣蜂巢炸芋角香酥韭菜角上海素菜餃今天雖然食得好飽,但係有點好咸,例如燒賣皇,灌湯餃(裏面肉汁和肉碎)鵪鶉蛋燒賣都幾好食,不過皮太硬姬松茸鮮竹卷,菌味太重金菇炆伊麵好好食,不過太多汁(底下)加加埋埋今餐得4樣點心最好食
今天同家人食左8個點心,同埋一碟瑤柱金菇炆伊麵

鵪春蛋燒賣
蜂巢炸芋角
香酥韭菜角
上海素菜餃

今天雖然食得好飽,但係有點好咸,
例如燒賣皇,灌湯餃(裏面肉汁和肉碎)

鵪鶉蛋燒賣都幾好食,不過皮太硬

姬松茸鮮竹卷,菌味太重

金菇炆伊麵好好食,不過太多汁(底下)

加加埋埋今餐得4樣點心最好食
2017-04-17
20 分鐘 (堂食)
  • 香酥韭菜角
2016-12-18 2353 瀏覽
象拔蚌超正(預先訂穩陣啲)、鮮鲍魚切薄片很鮮味、手打蝦丸、墨鱼丸很新鮮也可合併,菜類20多元,人少重可以合併。有特價肥牛$15碟任叫。所有火煱配料差不多有齊,醬油多款自選。價錢4人大概$1200. 公道。
2016-06-30 3488 瀏覽
今日十一點去食,出面問幾位個位女士比張未結帳我地坐,入到去坐,冇人知走左客人(之前),明明冇叫的點心,就有野食上台,好彩未級印之後到十二點,想叫人幫我加些熱水,開住蓋,等左十分鐘,冇人理,我為有拿住,有個侍應話:等陣先,等左三分鐘,冇返轉頭,跟住再拿起熱水壺,有個著西裝女主任/經理,走過來,說:你開住蓋,等陣先,之後有等幾分鐘,等到七八個字先加水,呢間服務太差,雖然好食仲有佢碟瑤柱蛋白炒飯,太咸,落太多美極汁煮,雖然冇上色,但食落去超咸

呢間服務太差,雖然好食

2014-08-17 4977 瀏覽
神早比屋企人叫起身飲茶一黎到勁多人,啲人要搭枱、分開坐,以為要等位。好彩原來入面仲有好多位。呢度冷氣勁大,早知帶件外套黎。價錢睇圖可見係幾平。但同一張點心紙上,四分之一既位置寫住「京滬美點」,同樣係有分大、中、小點,但價錢又唔同。我覺得平價點心既選擇真係唔多,而且分類得有啲亂。同埋其實太早黎,真係無咩食。首先黎到既係 $8.8 咸魚肉餅煲仔飯一打開個飯蓋,咸魚味爆出黎咁,好香! 之後係 $9.8 醬汁蒸鳳爪係早茶點心紙上叫先係$9.8,如果係普通點心紙上叫,收你「早茶 - 中點」就要$11.8。呢個味道好淡,唔太鐘意。中點 の 蓮藕煎魚餅我好憎馬蹄,入面有好多馬蹄,所以勁唔鐘意。中點の香煎蝦米腸特點 の 水晶鮮蝦餃$10.8 香菰雞絲腸粉大點 の 鮮蝦燒賣皇一粒燒賣入面有兩舊蝦 咁計落抵過叫蝦餃炸春卷 入面全部都係菜,其實幾好味。啊爸要求既奶黃包,但呢個奶黃包唔係我地想要既奶黃包中點 の 奶黃水晶包整體黎講,麻麻地,應該無下次。
神早比屋企人叫起身飲茶

一黎到勁多人,啲人要搭枱、分開坐,以為要等位。
好彩原來入面仲有好多位。
呢度冷氣勁大,早知帶件外套黎。

價錢睇圖可見係幾平。
我覺得平價點心既選擇真係唔多,而且分類得有啲亂。
同埋其實太早黎,真係無咩食。
首先黎到既係 $8.8 咸魚肉餅煲仔飯
一打開個飯蓋,咸魚味爆出黎咁,好香!
$8.8 咸魚肉餅煲仔飯
之後係 $9.8 醬汁蒸鳳爪
呢個味道好淡,唔太鐘意。
$9.8 醬汁蒸鳳爪
中點 の 蓮藕煎魚餅
我好憎馬蹄,入面有好多馬蹄,所以勁唔鐘意。
中點 の 蓮藕煎魚餅
中點の香煎蝦米腸
特點 の 水晶鮮蝦餃
$10.8 香菰雞絲腸粉
大點 の 鮮蝦燒賣皇
一粒燒賣入面有兩舊蝦 咁計落抵過叫蝦餃
炸春卷 入面全部都係菜,其實幾好味。
啊爸要求既奶黃包,但呢個奶黃包唔係我地想要既奶黃包

中點 の 奶黃水晶包
整體黎講,麻麻地,應該無下次。

2014-08-15
早餐
2014-01-16 3909 瀏覽
11-1-2014(Sat)同男友去北角睇佢媽媽,順便都同佢契爺飲茶,我o地三人先經過富臨皇宮,但男友地鐵o個邊重有,啊.我o地行到o黎,原來係漢寶,是但啦.上到去,都有幾張枱等,但幸好重係早過平時o既繁忙時間,所以只等o左一陣就有枱,我o地係被安排坐o係搭枱區,不過咁o岩俾張四人枱,咁就唔使被人搭枱 .而且張枱都幾好,貼埋牆o個邊.我o地剔o左:4. 蘿蔔絲酥餅(大點)賣相OK冇問題,食落,酥皮味道淡,內裡o既蘿蔔絲唔多亦唔夠甜,好一般.o衣o家睇返menu至知係大點,有啲唔值喎.味道: 2分2. 魚蓉釀尖椒(中點)一聽就知係辣,一碟有買隻,我揀最細o個條食,鯪魚蓉薄,煎得算昋,不過都係辣,食一隻就夠.味道: 3分5. 原隻鮮蝦腸粉(特點)唔係好大碟,每條都只有一隻蝦,食落,腸粉食到有米味,隻蝦都幾人隻又唔過熟.味道: 4分3. 胡同苟不理(中點)Menu上狗不理寫成苟不理,為o左美觀嗎?呢個調味令我諗起好耐冇食o既雞包仔,只不過唔係用雞肉而係用豬肉,呢個做到留有肉汁o係入面,唔錯.味道: 4分1. 鳳爪排骨飯(頂點)呢個大大煲o既,契爺一個食,但我見排骨唔多,有幾條菜心,飯就有好

.而且張枱都幾好,貼埋牆o個邊.

我o地剔o左:
4. 蘿蔔絲酥餅(大點)
味道: 2分

2. 魚蓉釀尖椒(中點)
味道: 3分

5. 原隻鮮蝦腸粉(特點)
味道: 4分

3. 胡同苟不理(中點)
Menu上狗不理寫成苟不理,為o左美觀嗎?

味道: 4分

1. 鳳爪排骨飯(頂點)
呢個大大煲o既,契爺一個食,但我見排骨唔多,有幾條菜心,飯就有好多,呢個冇問契爺覺得點,不過佢一個人食唔晒又唔打包拎走.

又o衣o家睇menu至知,原來佢係煲仔飯,唔怪得咁大煲,重要係頂點啦.

PS: 個飯放低後,我都未影相,契爺就攞o左去食.

6. 油釀丸子(中點)
呢個係男友後加o既,等o左好耐至到.佢唔大碗,煙韌o既丸子充滿糯米香,清清地o既糖水亦食得出有酒味,都OK.
味道: 3.5分

其他:
每張枱都擺o左一壺熱水,水都好夠熱.

呢餐飯,原本係我o地請,契爺,點知最後由只食o左一個蘿蔔絲酥餅同鳳爪排骨飯,o既佢爭o左俾錢又唔收.
我o地會被天打雷劈o架.

價錢:
星期六,日及公眾假期: 小點$13.80,中點$18.00 (我只影到呢o度)

呢餐埋單$175.00

服務:
有啲混亂,知客叫No.都可以唔順序叫亂,我o地坐低冇耐,佢就叫B71同B72號飛,有個女客人即上前問佢係咪應該先叫B70?咁就叫o左B70同B71.然後佢想叫o既時間,問我幾號No.?我答B73,咁佢就叫B72.哈,佢想憑佢記憶記客人o既次序?

侍應都OK,一舉手都會過o黎.

環境:
除o左o岩o岩坐o左張正枱外,呢o度都算幾闊落,重有好多盏水晶燈,不過覺得有啲焗.

衛生:
大致上可以,不過我洗碗仔時,有一隻竟然有茶漬,重要係捽唔甩.
2014-01-11
10 分鐘 (堂食)
$58.33 (午餐)
2014-01-14 2242 瀏覽
My landlord & landlady invited me for farewell dinner, as it's too rush and didn't decided where to go, thus just try our luck to this restaurant. The food didn't disappointe me, it's is nice and as well as their service.Lobster with noodle as only HK$108 during offer period, the size it's not mini Chicken meat smooth with geat tasteThis Doufu keep us waiting for more then 30mins after we finished all our foods, if not because of the good services, we really want to cancel. But the taste cool us

Lobster with Noodle
Fu Rong Egg
Kwai Fei Chicken
, if not because of the good services, we really want to cancel. But the taste cool us down
Deed Fried Dou Fu
Roasted Pork