2024-05-16
想分享一下係呢間餐廳用膳之後嘅一次體驗。係呢間餐廳岩岩開嘅時候就已經同男朋友成日去幫襯,因為覺得好好食,所以都成日帶唔同fd去食嘢,一有聚餐就8成都推呢間餐廳咁濟。但係最近幾次去嘅時候已經覺得樓面個哥仔同埋廚房d姐仔好似已經換晒人,不過味道又好似無乜太大轉變就算啦繼續有去食。上個星期帶左個番黎香港嘅親戚去食野,我地食飽左見出面冇人等緊就諗住坐多陣吹下水,但係餐廳D待應見我地食晒野就已經光速收晒枱面D野。其實都唔緊要啦都慣左香港係咁,不過真係見出面冇人等緊又有其他空枱先唔理繼續坐住先。跟住我地其中一個面對住廚房既FD見到廚房個呀嬸用泰文講左D唔知乜之後,個樓面就突然問我地要唔要芒果糯米飯,咁都知係逐客令,於是話唔要之後就買單走人。都係D常見既香港餐廳處理手法,到呢到都未至於會令我寫低呢篇野。跟住我地就去搵WC,點知我個親戚就無啦啦大叫話好似漏左頂帽,於是我就先衝番餐廳問啦。我自己番到餐廳之後就話:「我岩岩坐呢個位,個FD話漏左頂帽,想問下你地有冇汁到?」果時其實佢地已經汁好晒枱,而且係冇坐到人。個樓面哥仔就話:「我地都係岩岩汁好左,唔見有WO。咩色架?」我答左佢咩色之後,樓面哥仔跟住又用
個樓面哥仔就話:「我地都係岩岩汁好左,唔見有WO。咩色架?」我答左佢咩色之後,樓面哥仔跟住又用泰文問晒其他人,個個都話冇。呢個時候我都有不停望埋地下有冇。
之後廚房個呀嬸就開聲:「我地有就汁番比你啦好冇?」跟住我就只能夠話喔,唔該就出左去,諗住望埋沿路有冇。
跟住打電話比我親戚就話比佢間餐廳話冇汁到啦,然後會合。本身都諗會唔會係漏左係其他之前去過既地方,但係由於我地去餐廳途中有影過一張相,睇番張相係仲有帶住頂帽,時間係7點十幾分,而我地係餐廳食第一碟野係7點三十幾分,於是就確定冇漏係之前嘅地方。真係柯南上身、論相機食先嘅重要性。
於是我地就番去間餐廳,今次我叫我親戚自己入去,然後用英文問佢地有冇。入左去一陣之後我親戚就拎住頂帽出左黎,然後話番比我地知佢一入去未開口,餐廳嘅員工們就你眼望我眼,然後佢一拎張相出黎問d員工有冇汁到頂帽,樓面就話有呀有呀,仲話係條街外面汁到)
係呢到個故事就完左。Btw我唔會再去,仲推左咁多個fd入坑…唉898。