2023-11-21
周六,天氣晴,秋高氣爽,心情很好,就出外走走~ 跟朋友來中環閒逛並且吃個午餐,朋友想食拉麵,就找來這家口袋私藏的拉麵,這家由日本拉麵大王河原成美創辦的GOGYO 五行,平時lunch 間中都有幫襯,最喜歡佢嘅「五行焦香味噌拉麵」,濃郁又焦香,仲有淡淡嘅煙燻味,啱晒我重口味😋,所以朋友一講起拉麵就諗起佢~原本諗住叫佢lunch set,但見到有秋冬限定「濃厚•周打蠔拉麵」! 係拉麵嘅fusion,咁特別,咁當然要試吓~ 🥢濃厚周打蠔拉麵 呢個創新fusion 拉麵,係將日本傳統正宗拉麵,結合美式周打海鮮湯,湯底係豚骨湯加上意式忌廉醬料去熬製,所以湯頭特別濃郁creamy, 除湯底fusion 外,配料上都好有特色,除咗日式拉麵一定有嘅半熟蛋外,亦加入煙肉粒、煙燻免治蠔同原片煙肉🥓。煙燻蠔加入松露油同帕馬森芝士,味道超夾,好好味,蠔味濃郁,而且好滑;而煙肉片超脆,好似食薯片咁,一啖湯一啖煙肉片,風味大增。除咗拉麵外,個set 仲有超豐盛嘅沙律前菜- 松露油帆立貝蕃茄沙律,帆立貝有炙燒處理,帶出香味,而食個陣加上松露油,超香,兩者加持令味道再提升,配埋新鮮爽甜蕃茄,美味豐盛嘅沙律😋🥢八兵衛
跟朋友來中環閒逛並且吃個午餐,朋友想食拉麵,就找來這家口袋私藏的拉麵,這家由日本拉麵大王河原成美創辦的GOGYO 五行,平時lunch 間中都有幫襯,最喜歡佢嘅「五行焦香味噌拉麵」,濃郁又焦香,仲有淡淡嘅煙燻味,啱晒我重口味😋,所以朋友一講起拉麵就諗起佢~ 原本諗住叫佢lunch set,但見到有秋冬限定「濃厚•周打蠔拉麵」! 係拉麵嘅fusion,咁特別,咁當然要試吓~
🥢濃厚周打蠔拉麵
煙燻蠔加入松露油同帕馬森芝士,味道超夾,好好味,蠔味濃郁,而且好滑;而煙肉片超脆,好似食薯片咁,一啖湯一啖煙肉片,風味大增。 除咗拉麵外,個set 仲有超豐盛嘅沙律前菜- 松露油帆立貝蕃茄沙律,帆立貝有炙燒處理,帶出香味,而食個陣加上松露油,超香,兩者加持令味道再提升,配埋新鮮爽甜蕃茄,美味豐盛嘅沙律😋 🥢八兵衛串燒定食
朋友另點了我推薦嘅八兵衛串燒定食,因為happy hour 時試過來自博多嘅八兵衛串燒,覺得好好味,又抵食,所以決定點呢個。
Lunch set串燒定食都好豐富,一共五串串燒,包括明太子卷、月見雞肉棒、豚八鹽燒豬腩肉、手羽鹽同青豆串揚,當中明太子卷,青豆蓉串掦同月見雞肉棒最特別,明太子卷用雞皮卷著椰菜,再包著明太子,雞皮燒得乾身不肥膩,而椰菜亦吸收咗雞皮嘅油份,減低油膩之餘增加香味,而明太子就係點睛之作,增加咸香鮮味。而青豆蓉串揚則非常特別,本身唔食青豆嘅我都覺得好味,青豆蓉經過調味處理,青豆味道大減而且口感變得creamy,再以串揚方式炸過,更加香口,食完睇番先知係青豆蓉,不錯! 串燒款式好多,lunch set 未能試盡,再加上朋友知道happy hour 有飲品買一送一同埋串燒7折優惠,所以已經急不及待約定我下次happy hour 嚟🤪
🥢FTW辛口手羽先
另外亦點了一個小食,辛口手羽先,辣味單骨雞翼,可以選小辣或大辣,小辣也好惹味,而且雞翼炸得香脆入味,小食一流👍🏻 GOGYO五行唔單止係拉麵店咁簡單,其實仲有提供酒類同串燒小食,happy hour 就更加有不同優惠添:
Happy hour 時段(mon- sun, 3pm-7pm) ,八兵衛串燒有7折優惠,超抵! 而酒類飲品更有買一送一優惠,呢度有多款精選飲品俾大家選擇,啤酒cocktails 當然有,更有英雄啤heroes beer ,啱晒唔同人士,所以成日都會同同事係HH 時間黎飲番杯吹吓水🤭