2020-07-20 710 瀏覽
今晚喺將軍澳爬完龍舟,同幾個friend去附近嘅中華小廚食飯,點知就中伏啦。叫咗個海南雞飯,$75(凍飲再加三蚊),係成個餐牌入面比較貴嘅。但係個飯嘅質素,完全唔值呢個價錢。先講雞肉。正常嘅海南雞飯,應該係皮滑肉嫩去骨嘅。結果碟雞同燒味舖切雞完全無分別,咁我駛乜叫貴咁多嘅海南雞呢。再講醬汁。正常嘅海南雞飯,應該係跟甜豉油、辣醬同薑蓉。結果呢碟嘢跟嘅係薑蓉同埋好化學好廉價嘅甜酸醬。甜酸醬難食到我點咗一淡就無再點,淨係點薑蓉,成個體驗又係好似燒味舖切雞飯咁。但係!話明海南雞「飯」,最重要最飽肚嘅當然係個「飯」,而成餐飯最難食嘅都係呢碗「飯」!正宗嘅海南雞飯,啲飯應該係落咗雞油/雞湯,白中帶黃咁。結果呢個飯黃到我個friend話係黃薑飯。黃都唔緊要,但口感真係好差,硬掘掘痴埋一舊,用筷子一夾可以夾到幾啖飯出嚟。仲要有啲飯係變啡煮燶咗,想食飯焦嘅話我去食煲仔飯唔好?駛咩食海南雞飯?最離譜嘅係我其他幾個friend叫嘅嘢食都at least算係正常,得我個海南雞飯咁伏。我覺得一間餐廳應該ensure啲菜式係見得人先好擺上餐牌。好似呢個海南雞飯咁,整到好似四不像咁,仲難食過普通切雞飯,我寧願你唔好

海南雞飯

最離譜嘅係我其他幾個friend叫嘅嘢食都at least算係正常,得我個海南雞飯咁伏。我覺得一間餐廳應該ensure啲菜式係見得人先好擺上餐牌。好似呢個海南雞飯咁,整到好似四不像咁,仲難食過普通切雞飯,我寧願你唔好擺落menu,俾我揀返啲無咁伏嘅嘢好過啦。

湯同嘢飲(凍檸茶)正常,但係成餐飯得湯同嘢飲正常都係一種悲哀。
2020-07-12