2009-01-03
新年後回港因時差關係,昏迷一日一夜後已經係2號下午3點幾!迷晒咁去咗旺角揾嘢食,經過呢度見到每次都排晒長龍,見呢個時間唔駛等位就去試吓睇同其它分店有咩分別!兩人份量:擔擔麵(大辣)----湯非常少,擺一陣已經比麵條索晒!成碗漿咁,味道極淡完全無辣味.上海粗炒----任何一間茶餐廳有出呢款嘅午餐B都炒得好食過佢!油多,無味,麵條硬,椰菜生.鎮江肴肉----死死實實一舊肉,咬落去趙到口都攰.小籠包----個包已經蒸到包底塌晒成包水咁,一夾就穿.雪藏肉味唔好提.辣子雞----每粒手指甲大小嘅雞丁都有碎骨!又唔係炸到骨都可以食埋果隻?斬咁碎做呢?麻辣鴨舌----去佐敦麻辣王用呢個價錢食到你咀都歪!服務係極差!有個叫做June嘅侍應攞住壺茶走埋嚟,企正喺我朋友背後跟住嗌「喂!睇住呀!」企喺個坐低咗客人後面嗌睇住?我同朋友講「佢攞住壺熱水係咪佢應該睇住先啱呢?」跟住果個侍應除非你唔同佢有眼神接觸!例如示意點菜或加水,佢一定回敬一個怒啤!成個場有六、七個侍應但無人會幫手上菜,由得傳菜阿嬸自己嚟,等我地幫佢執位擺菜.究竟係做客嘅香港人要求越來越低定係打工嘅人質素越來越低呢?
兩人份量:
鎮江肴肉----死死實實一舊肉,咬落去趙到口都攰.
麻辣鴨舌----去佐敦麻辣王用呢個價錢食到你咀都歪!
究竟係做客嘅香港人要求越來越低定係打工嘅人質素越來越低呢?