2022-09-26
在灣仔不起眼的斜路,有一間低調而具日本風格的串燒店,木系設計一入到裏面掛住好幾個寫住燒肉,居酒屋🏮紅燈籠,好有日本居酒屋感覺😊座位不多尚算闊落🪑而呢度嘅串燒嘅醬汁係老闆自調,因為唔想每款串燒嘅味道相同所以佢用上18種醬汁去調味,因應每種食材而加減,希望突出每一種食材嘅味道🤤🐷豬大腸皮脆腸嫩,醬汁配合剛剛好🐂燒牛筋丸老闆推介,果然多汁彈牙👅特級牛舌心有口感,爽脆🐓新鮮雞肝燒嘅時間啱啱好,唔會太乾身🐥手羽脆皮面,裏面充滿肉汁🐥雞皮燒到超脆口🐟燒鮮白鱔時間恰到好處,簡單調味帶出白鱔鮮味🦪清酒花蛤濃濃清酒,加上肥美蛤🍆秘製黃金蒜蓉茄子皇超多蒜蓉加上秘製醬汁,令原本平平無奇茄子變得豐富🍄芝士黑松露巨菇巨菇配松露加上芝士,一絕配搭🫓芝士年糕燒到外脆年糕淋🌮蒜蓉豆腐皮&芫荽豆腐皮原來豆皮配上不同調味燒出嚟另有一番風味🍾Red Rice手工啤古法釀造技術,選用赤米與大吟釀酵母帶來多層次清酒與麥芽香氣,同埋微甜嘅草莓果香🍻Orion 生啤大家都熟悉啤酒,配串燒一流💠驚喜之選🐂燒牛筋丸本人較少食牛筋丸,老闆介紹所以一試,真係令我對牛筋丸有改觀🤭多汁彈牙🍄芝士黑松露巨菇超級喜歡食菇,黑松露芝士真係配合得非常
🐷豬大腸
皮脆腸嫩,醬汁配合剛剛好
🐂燒牛筋丸
老闆推介,果然多汁彈牙
👅特級牛舌心
有口感,爽脆
🐓新鮮雞肝
燒嘅時間啱啱好,唔會太乾身
🐥手羽
脆皮面,裏面充滿肉汁
🐥雞皮
燒到超脆口
🐟燒鮮白鱔
時間恰到好處,簡單調味帶出白鱔鮮味
🦪清酒花蛤
濃濃清酒,加上肥美蛤
🍆秘製黃金蒜蓉茄子皇
超多蒜蓉加上秘製醬汁,令原本平平無奇茄子變得豐富
🍄芝士黑松露巨菇
巨菇配松露加上芝士,一絕配搭
🫓芝士年糕
燒到外脆年糕淋
🌮蒜蓉豆腐皮&芫荽豆腐皮
原來豆皮配上不同調味燒出嚟另有一番風味
🍾Red Rice手工啤
🍻Orion 生啤
大家都熟悉啤酒,配串燒一流
💠驚喜之選
🐂燒牛筋丸
🍄芝士黑松露巨菇
超級喜歡食菇,黑松露芝士真係配合得非常好,而巨菇燒得淋又唔會乾
🍆秘製黃金蒜蓉茄子皇
茄子真係超大,醬汁能達到每一個部份,非常提升到茄子嘅味道
🫶🏼不定期會有新食材加入,給大家唔同嘅驚喜
🥓亦係糊塗燒肉店,下次一定要試吓