2016-04-29 1072 瀏覽
對於潮州打冷不嬲都比較陌生,因為我比較中意食大排檔或者普通中餐等等,今次有親戚生日,佢地提議去食旺角呢間打冷,終於都比左個機會我去試打冷喇由於我遲到既關係,親戚們都開始左食,所以就miss左佢地叫餸既時間。一黎到就即刻試左親戚們大力推薦既大眼雞,見識少既我以為係咩田雞定雞泡魚,原來係普通魚一條食落啲肉都幾滑身,蒸得岩岩好,有別於平時既蒸魚,但我又唔覺得好特別,可能係大人食得多蒸魚所以識得分啦之後試左隔離果碟咸酸菜醃魚(其實唔知叫咩名,親戚叫),見碟魚無人問津,好好奇佢咩味,食落真係好咸好咸,無論醃菜定魚都係一樣咁咸,食每啖都要飲一飲水平衡返... 所以在場所有大人都話交比我呢啲年輕人食喎..另外叫左個滷水併盤,見好多檯都有叫,黎到見都幾大碟,係明副其實既大雜燴,我試左紅腸同腸,味道唔係話想像中既濃,但都爽口同埋食落乾淨XD 內臟呢啲您知啦...隨時有啲...(唔講啦哈哈),但個人覺得個滷水汁多啲會正啲另外有碟炒魚乾之類既野,同樣係無人問津,可能因為望落已經見到好多油,親戚們都話唔想食喎,我試左一啖都係覺得好油膩。全檯最受歡迎應該係獅音喇(同音字XD) ,我都係第一次食,食落好鮮甜同爽口
另外有碟炒魚乾之類既野,同樣係無人問津,可能因為望落已經見到好多油,親戚們都話唔想食喎,我試左一啖都係覺得好油膩。全檯最受歡迎應該係獅音喇(同音字XD) ,我都係第一次食,食落好鮮甜同爽口,但由於無食過其他既,所以難以作比較~

由於有啲親戚病左,所以今餐比較清淡,我動議叫蠔餅都被禁止左
不過佢地都知我中意重口味,所以叫左金菇肥牛煲同埋生炒咕嚕肉
比我食!!
金菇肥牛煲:呢個煲比起出面其他煲叫大,而且唔係果啲好厚既煲
即係可以裝多啲餸XD 味道都係夠濃,無論粉絲定肥牛定金菇都比足哂料!我最中意既粉絲並無煮得過淋keep住一樣咁彈牙,連埋啲汁食真係一流啦,不過同樣地肥牛煲比起出面既更油膩,大家要就住食啦
咕嚕肉:每次炒小菜,我無論如何都一定要叫咕嚕肉,就係全檯唔食我都一定要叫
但好多時候都會令我失望。呢到既咕嚕肉都係合格既,我最期待既皮脆呢到都叫做到,但唔係最脆果隻,脆䊢相對厚左啲,而肉都唔係好大舊,好彩佢唔係好多肥膏果種,咕嚕汁甜酸適中,可以再甜少少會惹味多啲,感覺上少左點兒穫氣,但整體個量同味道都可以接受,可以再叫的~

我諗我都係岩食大排檔多啲喇。順便一提,呢到職員服務好好,不停幫我地加水!