2023-11-18
🥘🥘🥘朋友介紹依間餐廳,買過甜品覺得都唔錯,平日行過見到都有好多人食,望下menue 有好多台式夜市小食,仲有唔同既鍋,就決定一次過試哂幾樣野啦台式香濃沙茶鍋($118)好少見台式料理有一人鍋,主食牛肉都有好幾片,除左牛之外,仲有蜆、平日少見既米血糕、幾款丸類,相當豐富,個鍋本身可以配寬粉,但原來入面仲有粉絲,一個人真係食唔哂👍🏻👍🏻👍🏻味道方面唔覺好濃沙茶醬味,無過份調味已好夠味,食完唔頸渴👍🏻👍🏻👍🏻士林夜市蟹蓋($42)將餡料釀入蟹蓋再攞去炸,餡料夾雜蘿蔔、紅蘿蔔、粟米等,製作功夫多,雖然係脆炸,但唔覺油膩👍🏻👍🏻👍🏻係香港少食到夜市小食肉鬆榨菜捲餅($42)份量好足但唔覺膩,係外面加左醬好能夠提昇味道,細心地切開捲餅,方便進食,而且包得好好,咬開都唔會散哂,確保每啖都好多肉鬆同榨菜👍🏻👍🏻紅豆仙草三色芋圓($42)依個甜品好岩胃口,因為唔會太甜👍🏻👍🏻👍🏻佢用花奶做底,紅豆蓉有已經幫到手帶出甜味,唔洗刻意加糖漿,食到甜品之餘都唔會加重負擔👍🏻👍🏻仲有仙草同芋圓依個無敵組合👍🏻👍🏻跟餐order左兩杯飲品,屏東荔枝烏龍茶、自家薏米水,要讚一讚兩杯同樣都係少甜既飲品,完全唔係刻意加
台式香濃沙茶鍋($118)
士林夜市蟹蓋($42)
肉鬆榨菜捲餅($42)
紅豆仙草三色芋圓($42)
跟餐order左兩杯飲品,屏東荔枝烏龍茶、自家薏米水,要讚一讚兩杯同樣都係少甜既飲品,完全唔係刻意加糖加甜味既台式飲料