2010-06-09 232 瀏覽
一直想試較高級既泰國菜,grand hyatt 既 Thai & Grill restaurant 應該比較穩陣。環境唔錯,揀左窗口位冇咁暗,又可以望住個lobby。可惜Waitress 甚寸,當我問個waitress flat iron steak 同Siroin 有咩分別,個waitress 竟然答我就係英文字上既分別,而沒有解釋食落有咩分別,好似當人唔識字咁。 最後揀左US Siroin。Siroin 做得好好,表面燒得燶燶地而個肉就冇overcook, 烤既生熟程度掌握得既好。肉質亦唔錯,配埋mushroom & cream 既sauce 更能帶出牛味。Pineapple fried rice 賣相唔錯,味道都幾好。提子乾同蝦既鮮味和香味充分在炒飯中反映出黎。Shrimp broccoli 味道ok,d蝦都ok大隻同幾新鮮,同埋價錢幾扺。Dessert 就叫左Thai ice cream and creme brulee。 第一次食Thai ice cream,好好食,好鍾意o個隻茶味,食落重有少少甘甘地,不消10分鐘便征服了兩球ice cream 了。Creme brulee

Creme brulee o係e度既「名物」,當然做得有水準啦。用左半個耶殼做碗,靚就靚,不過食既時候個椰殼在碗中郁黎郁去,應該有更好的方法固定個椰殼吧。焦糖厚度適中,濃郁的椰子味與蛋香非但沒有蓋過對方,反而融為一體,鍾意食椰子既千祈唔好錯過!
US Siroin
Pineapple fried rice