2015-09-29 436 瀏覽
早排聽朋友講中環有間以<立食>為賣點既牛扒餐廳新開, 聽講都唔錯, 所以都去試試係九記牛腩附近, 都唔算難搵! 入到去, 職員都幾主動過黎介紹個程序係點, 先揀自己心水既牛扒, 同廚師講要幾多克就可以(最少要點200克), 因應個人需求而點, 同埋有個磅係你面前秤, 起碼唔會呃秤先啦!  呢度會有個半開放式既廚房, 可以睇住廚師燒自己既牛扒店內環境唔錯, 有兩層, 可以上樓上, 但我就揀左下面, 上面都幾光猛當日點左佐賀A4肉眼(1.8/克), 叫左大約200克, 5成熟, 鐵板上到黎, 賣相唔錯! 上面有蒜片, 而且仲有配菜, 中和牛扒既油膩自己本身鐘意食肉眼, 鐘意有油脂香, 而呢塊牛扒, 一咬落去, 果種油香十分重, 好好味! 咬落腍身, 唔會有過多脂肪, 入口即溶, 而且有食落去鮮嫩, 多汁, 唔會因為鐵板上而令到牛扒乾身, 正!其實佢仲可以加$30轉SET, 不過一塊牛扒對我來講已經足夠!食牛扒要有唔同既調味, 呢度可以比你自己揀調味料, 有黑椒, 海鹽, 薄荷醬, 黑醋, 忌廉芥末, 柚子汁, 黃芥末, 好多唔同種類, 總有一種岩你心水!  每樣都有試過,
呢度會有個半開放式既廚房, 可以睇住廚師燒自己既牛扒
食牛扒要有唔同既調味, 呢度可以比你自己揀調味料, 有黑椒, 海鹽, 薄荷醬, 黑醋, 忌廉芥末, 柚子汁, 黃芥末, 好多唔同種類, 總有一種岩你心水!  每樣都有試過, 而自己就偏好黃芥末, 配合牛扒一齊食, 好味! 另外, 配菜方面有粟米, 粟米配埋黑醋汁個味道更佳!
食飽飽喇!
呢度抽煙都做得幾好, 就算食完都唔會一陣味
今次初嘗都覺得唔錯, 價錢又唔算太貴, 味道都幾令我回味!
2015-09-23