2025-02-05
年初一拜年後去咗海之戀試吓呢間泰菜,7點去到,等左15分鐘就有位,4個大人2個小童叫左10碟再加2個椰子雪糕同一個芒果糯米飯,但大家都唔算食得好飽,碟頭的份量較少炸蝦餅,正常水準,只有4小件實在比一般泰國餐廳少呢!而佢配既汁就有誠意的,唔係普通的泰色辣醬,而係自家調配既酸辣汁👍🏻👍🏻炒河粉要左一碟辣,一碟唔辣的,係泰國的方形河粉,口感好煙靭,亦炒得有鑊氣😋😋牛肉船麵,雖然一開始見到佢係用河粉,而唔係煙韌的金邊粉有點失望,幸好河粉的質地亦唔差,唔會太淋,而湯底普通,唔夠濃郁,有進步空間蝦多士份量最正常,但炸得太油膩,一咬落去,滿口就是多士底部的油,而蝦仁亦比較細隻,有待改善烤豬頸肉,起初望落以為會比較乾身,但食落去又幾爽滑,而味道都醃得不錯,這碟的份量都正常👍🏻海鮮炒金邊粉,味道幾好,麵質也可以的,但炒得不夠乾身,像是濕炒河的感覺雞肉串燒…只有兩串🙄味道是不錯的,不會燒得太乾,而沙嗲醬亦好味😋煎比目魚柳伴椰子湯,這碟非常出色,比目魚魚皮煎得很脆口,魚肉嫩滑,椰子湯味道亦很濃郁,一致好評👍🏻讚紅咖喱封門柳,這碟製作需時,所有食物吃完後還未上菜,上菜時又以為欠了紅咖喱未有加上去,詢問店員後才
紅咖喱封門柳,這碟製作需時,所有食物吃完後還未上菜,上菜時又以為欠了紅咖喱未有加上去,詢問店員後才知道是用咖喱醃製的意思。雖然食落無咖哩味,但肉質幾好,好吃的👍🏻👍🏻
椰子雪糕係食到椰子肉的,唔錯唔錯
芒果糯米飯亦不錯,質地軟糯,芒果熟度適中👍🏻