2009-11-25
昨晚約了友人吃飯, 原來約在尖咀,不過某人因好眼瞓的原故,要我過銅鑼灣.想起人多擠迫的銅鑼灣,我的人多恐懼症又發作.原本想上樓上的德興,不過因為太平的關係,非常多人等位,卒之又來了寧記.去到的時候離特偠時段仲有15分鐘,就坐在門外等.(幾慳,雖然只差10幾蚊)期間知客姐姐問我們等什麼, 我話:「等9點呀」佢話:「等好耐喎,仲有十幾分鐘咁耐喎~」哈,講到好似十幾個鐘咁.期間見到有人上嚟都都爭幾分鐘就俾佢帶左入去,但係貴左~~~傾傾談談,日月如梭,眨眼間就到九點, 夾埋我地得四個人等位, 即刻入得.入去叫了麻辣加豬肚湯底, 兩樣都淡了些, 但這個價錢收貨.叫了的食物, 都非常之快送到來,絕無遲延,漏單的一般任食火鍋的不好處.食物還算可以, 生蠔一碟給你的份量絕不孤寒, 一碟有8至10隻,不會就住就住.墨魚滑很好食, 肥牛也恰如其份。服務也不錯,這真是難得。席間看電視才知陳鴻烈病逝, 他是我「唯一」夜晚還會有興趣看的節目其中一個我欣賞的演員, 只覺惋惜, 人的生命,自己豈可掌握.最後恭喜友人找到新工,亦謝謝友人請了我食飯,有朝一日,我會請你飯飯好好既,有一日........
想起人多擠迫的銅鑼灣,我的人多恐懼症又發作.
原本想上樓上的德興,不過因為太平的關係,非常多人等位,
卒之又來了寧記.
去到的時候離特偠時段仲有15分鐘,
就坐在門外等.(幾慳,雖然只差10幾蚊)
期間知客姐姐問我們等什麼,
我話:「等9點呀」
佢話:「等好耐喎,仲有十幾分鐘咁耐喎~」
但係貴左~~~
入去叫了麻辣加豬肚湯底, 兩樣都淡了些, 但這個價錢收貨.
墨魚滑很好食, 肥牛也恰如其份。
服務也不錯,這真是難得。
席間看電視才知陳鴻烈病逝, 他是我「唯一」夜晚還會有興趣看