2023-06-04
嚟金鳳大餐廳,雖然佢個Menu有飯有意粉有沙律,但咁多年我都係鍾情鋸扒餐!今日食鴛鴦扒餐,包括一塊豬扒一塊雞扒,加餐包餐湯餐飲,最鍾意呢度凍飲,唔使加$3 ,俾個like佢😬一塊豬扒加一塊雞扒已經大到cover成塊鐵板,望見已經流口水。呢度嘅扒餐可以揀黑椒汁或者蒜蓉汁,今次揀咗黑椒汁。淋上去嘅時候已經香噴噴,配埋香煎雞扒同豬扒超夾!雞扒塊皮煎得好香脆,平時唔食雞皮嘅,我都忍唔住食埋d煎到燶燶哋嘅雞皮。豬扒又係煎到燶邊,點埋黑椒汁好惹味。每個鐵板餐都有薯菜跟,啲薯條加埋黑椒汁真係好好味,如果可以俾錢加大薯條就正!之前有同事嚟食過,話龍蝦湯正,所以今日想試吓龍蝦湯。呢個龍蝦湯加上忌廉,濃濃的,而且有粒粒龍蝦肉,真材實料,正!平時好少會食埋餐包,但係呢個牛油餐包好軟綿綿,忍唔住一啖又一啖就食晒成個餐包。最後嗰杯餐飲,揀咗凍檸茶,真係推介大家飲,因為啲檸檬超新鮮,茶底香濃,好想飲多杯😄