2022-10-13
第六代山頂纜車今年新開,作為香港人一定要試搭下啦!與此同時 都book左間山頂世一景既餐廳~可以飽覽香港同九龍境🌃入到餐廳,第一個感覺係好舒服,所有裝修都簡約得黎有格調~侍應生既服務同態度都10分好~會幫忙拉凳同細心留意進食進度👍🏼我地揀左兩set Tasting Dinner ,另外點左兩杯紅酒🍷Total 有5個courses 🍽Welcome drink🍹 呢杯welcome drink係 earl grey 底,有雜莓酸甜味加持,令到成杯飲品變得好獨特~係其他地方都冇飲過,唔錯😃醃漬海帶油甘魚配魚子醬及芝麻柚子汁🐟作為前菜,份量岩岩好,分別有4件醃漬海帶油甘魚,油甘魚好新鮮😃配埋魚子醬同芝麻柚子汁令到油甘魚既味道進一步昇華🥰味噌龍蝦濃湯🦞自己本身都鍾意飲龍蝦湯,所以我對呢碗湯既評價係幾好,首先龍蝦味都好濃,其次湯唔會太杰身又唔會太稀身,配埋餐包一齊食有少少飽腹感😊滿足~北海道帶子白酒意大利飯開頭唸緊又食扒又食risotto會好飽,但原來上碟見到個份量控制得好好👍🏼係小食多滋味既份量😆碟既設計都好有心思🤍至於個risotto係好重芝士味~帶子都好爽口 正!安格斯西冷牛扒🥩黎到主角
Welcome drink🍹
醃漬海帶油甘魚配魚子醬及芝麻柚子汁🐟
味噌龍蝦濃湯🦞
北海道帶子白酒意大利飯
安格斯西冷牛扒🥩
黎到主角啦~我地分別嗌左一份三成同一份七成既西冷牛扒~廚司的確控制得好好👍🏼配菜有燒菠蘿🍍車厘茄同椰菜花~西冷扒煎得好靚 有明顯格仔坑紋☺️牛味都好出好香 勁厚切 食到2/3塊都9成飽🤗
3成~~~
7成~~~
Tiramisu 配豆腐雪糕🍨
留返1成黎食埋個甜品~waiter都好細心 安排份甜品隔10分鐘後先上比我地食!日本餐廳的確好著重細緻位,上碟時個碟係凍既 確保個雪糕冇咁快溶🥰 Tiramisu 咖啡味唔算好重~岩我😌豆腐雪糕既豆腐味就好出,好似真係食緊豆腐咁💯
整體黎講,無論環境 服務 食物質素 細心位 都有世一水準👍🏼價錢都合理~係山頂有咁正既view黎講都算性價比😊推薦!
37 Steakhouse & Bar HK (山頂)
山頂山頂道118號山頂廣場1樓102-103號舖