2024-08-20 553 瀏覽
都唔記得有幾多年冇嚟長浜No.1,當年門面同裝修好似都舊派啲,而家就現代少少咁,同佢哋嘅餐牌、麵食一樣......上次嚟長浜No.1係冇乜嘢好揀,豬⻣湯拉麵就豬骨湯拉麵,佢個餐牌基本上就係多隻蛋少隻蛋,多塊叉少塊叉咁上下,簡陋,但我好buy。而家多咗啲花臣,有味噌湯底、煮干、冷拉麵、素食版......其實又唔係變咗好多,至少唔係又雞白又蝦湯咁,但就睇落「多元」啲。在我角度,呢種係「世故咗」、「妥協」嘅表現,以長浜No.1嘅超班豬骨湯頭,其實唔使搞呢啲嘢,但江流如此,唔追少少潮流就未必吸都新客。可歎也。掙扎咗幾秒點唔點煮干,最後決定先重溫豬骨湯面嘅味道。湯嘅底色冇變,偏啡嘅白豬骨湯,油脂掛晒碗,聞說此乃「長浜系」signature。但睇起來冇以前咁有「黏稠感」,飲落都真係冇咁鹹,又係我所謂嘅「妥協」吧?但其實噉係適合本地人口味嘅,濃鹹、黏口嘅湯唔係個個香港人接受到。最後都係飲晒。麵就繼續幼而爽彈,我揀「硬」,覺得啱啱好,食到最後一啖仍然冇過腍。叉燒,我印象中唔係長浜no.1強項,不過久別重逢又覺得幾好食,幾嫩,冇油膩感。味玉就繼續一般般,本來就知佢呢樣唔係好突出,但今次唔知搞乜兩邊蛋都沉

掙扎咗幾秒點唔點煮干,最後決定先重溫豬骨湯面嘅味道。湯嘅底色冇變,偏啡嘅白豬骨湯,油脂掛晒碗,聞說此乃「長浜系」signature。但睇起來冇以前咁有「黏稠感」,飲落都真係冇咁鹹,又係我所謂嘅「妥協」吧?但其實噉係適合本地人口味嘅,濃鹹、黏口嘅湯唔係個個香港人接受到。最後都係飲晒。麵就繼續幼而爽彈,我揀「硬」,覺得啱啱好,食到最後一啖仍然冇過腍。叉燒,我印象中唔係長浜no.1強項,不過久別重逢又覺得幾好食,幾嫩,冇油膩感。味玉就繼續一般般,本來就知佢呢樣唔係好突出,但今次唔知搞乜兩邊蛋都沉晒落湯裏面,觀感真係麻麻。配菜多咗碟辣芽菜,少少辣,味道調得唔錯。

總體而言,長浜No.1仍然係我喺香港食過數一數二好嘅豬⻣拉麵,應該仲會再嚟,下次有多個伴我就會試下煮干拉麵同小食,睇人哋食評話有牛舌,有興趣。
到我埋單的一刻,全店都得兩個客人,真係市道唔好,希望長浜No.1頂得住。臨走見到一位日本先生走出店面,有點熟口面,可能就係多年經營嘅店長,低調敬業依然。
2024-08-20