最近見唔少foodie都去左呢間係PMQ附近以腐乳為主題嘅新店,今日難得有時間我都唔執輸咋咋聲夾埋男朋友去試下先🤩小店裝修走小清新輕復古風,淺綠色牆身配合黑白階磚,有少許懷舊味道之餘又不失打卡感。店內亦有掛畫介紹返每位搞手自己專屬嘅「腐乳」故事,連廁所都加上左個人特色,明顯係裝修上花左唔少心思🧡-🍝椒絲腐乳卡邦尼意粉 $138以腐乳取代芝士,臘腸取代煙肉,比起傳統做法嘅卡邦尼自己私心更愛呢種fusion做法❣️腐乳味道恰到好處唔會太重手,店家表示如果係重口味朋友想濃味啲可以要求重口味版本都得!篤穿蛋黃撈勻左之後意粉口感順滑又有蛋香,岩口味極速清碟無難度😋-🐟炸魚薯條配腐乳醬 $88外層炸漿薄脆,魚肉嫩滑,配上腐乳醬又係一道喜出望外嘅菜式✨(因為自己好少食炸魚薯條覺得多數都好乾柴⋯呢個有驚喜!)-🐤南乳炸雞球配薯條 $78外脆內嫩炸雞球佐以自家製南乳醬,一上枱香氣四溢令人食指大動😍雖然係小食但份量不算少,而且唔點醬都好惹味❣️-☕️Lau white $45Espresso tonic 加腐乳,入口鹹鹹香香,估唔到三樣野加埋一齊又幾夾😳腐乳中和番咖啡味之後更易入口,三者平衡得幾好,飲落毫無違和
🍝椒絲腐乳卡邦尼意粉 $138
🐟炸魚薯條配腐乳醬 $88
🐤南乳炸雞球配薯條 $78
☕️Lau white $45
Espresso tonic 加腐乳,入口鹹鹹香香,估唔到三樣野加埋一齊又幾夾😳腐乳中和番咖啡味之後更易入口,三者平衡得幾好,飲落毫無違和感。
🍊柚子潤肺茶 $25
唔太甜又有滋潤感,飲落好舒服☺️
總結:大膽創新而無失手,香港少見特色店,試過就知係堅定「流」。
ᴘ.s. 知道嚟緊會有腐乳華田/腐乳朱古力🍫仲準備緊推出甜品🤫期待店家之後帶更多意想不到嘅驚喜比大家🥰

椒絲腐乳卡邦尼意粉
Lau white