2023-06-07
平時去開沙田新城市廣場食飯,今次行埋隔離個商場,去左第一期(即係有muji個期)睇下有咩食,見到呢間門面中式得黎之餘又好似玩味幾重,好奇心驅使下,就入去坐低喇。呢度中式格局,不過好開揚,燈光亦營造到好有氣氛咁。一坐低就可以嘆返杯茶啦,令人感到很chill. 我地點左一湯三餸,兩個人食剛剛好,餸既份量精美,擺盆亦令人賞心悅目。白菜膽燉鮮陳腎呢個湯真係極力推介!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻燉湯味濃濃,所有精華都飲得到,無味精之餘湯頭有淡淡甜味,同埋飲得到既濃郁味。實在難以形容,真心滋補的感覺呀!藥膳醉鴿(杞子)呢道前菜非常足料,料係指藥膳味濃濃的,有中藥酒、藥材既味,就咁飲係較難入口的,要食埋個鴿肉配先順口👌🏻👍🏻同同鴿肉好順,咬開啲藥酒味流出黎,食完又係一道滋補味高既菜式!子薑麵醬魚腩煲呢道菜又係好好味呢,子薑味頗重,不過配搭魚腩原來又幾過癮呢!魚腩煲得正好,唔好痴住個煲,又唔會煲到稔哂。蟹粉蝦仁呢道菜相比其他就較為淡一點,不過亦好出色,因為蟹粉個汁做得好👏🏻甜甜的,汁既質地唔會好稀又唔會好「結」,就咁用汁撈飯食已經好正!
白菜膽燉鮮陳腎
藥膳醉鴿(杞子)
子薑麵醬魚腩煲
蟹粉蝦仁