2018-09-01
去完旺角辦事就喺附近覓食。媽媽話平時都有上譽發大廈依度揾食,今日就揀咗依間餐廳,有中式燉湯、泰式冬陰公炒飯、越式湯河等,集齊中泰越菜,就哂唔同人喜好😂餐廳一打開𨋢門就係,前枱有個茶水吧放滿各色各樣嘅調酒。枱頭有樽燈泡形魚露可以用,外形幾得意。首先,一開始我地點咗個牛油果軟殼蟹米紙卷。估唔到一上菜見到米紙卷包住嘅生菜咁茂盛。透明嘅米紙卷個皮都算薄,帶有少少咬口,生菜都夠新鮮。值得一提嘅係入面舊軟殻蟹夠哂大,除咗蟹腳外仲有連埋中間蟹肉嘅部分。安格斯牛柳粒炒飯。估唔到個炒飯同個牛肉炒得咁有鑊氣。炒飯入面仲有唔少蛋碎,同樣係有煎過嘅感覺,而且個飯都算粒粒分明。牛肉除咗入味有鑊氣外,肉質都係有咬口,唔會好似lar過咁腍。原本我地想叫個海斑食,但餐廳話冇貨,結果我地就點咗個蝦球取代佢,但同樣有驚喜。一上菜見到色彩咁鮮豔已經覺得賞心悅目,有紅黃綠三色椒同埋西芹西蘭花。成碟餸炒得好好食,入味有鑊氣,蝦球大大隻而且係彈牙嘅。
餐廳一打開𨋢門就係,前枱有個茶水吧放滿各色各樣嘅調酒。
枱頭有樽燈泡形魚露可以用,外形幾得意。