2024-10-25
✨潮州卥水鵝片(例),潮州嘢點少得食佢嘅經典傳統滷水鵝片,我哋得兩個人,所以淨係叫咗個例牌大家食吓!本身我個人嚟講都幾鍾意食鵝,所以對佢嘅鵝片都有一定的期望!鵝片非常入味,而且佢切嘅時候唔會太薄,咬落去嘅時候亦都有口感。入口充滿鵝肉嘅油香,而且口感上亦都做得非常好,唔會太硬,食得出餐廳本身食材嘅質素,朋友都非常推薦呢一個菜,我同佢都忍唔住食完一件又一件!真係非常好食!✨炆大芥菜煲,芥菜煲加咗金華火腿嘅鮮味,成件事非常高級,味道亦都非常鮮甜!亦都有其他嘅配菜,例如冬菇同埋紅蘿蔔,成個口感更加豐滿!✨椒鹽鯧魚骨腩,做得非常香,而且嚟到嘅時候咋渣聲,店員亦都好細心咁同我哋講小心熱,鯧魚骨腩本身非常有油香味,再加埋椒鹽嘅味道,非常有鑊氣,而且味道完全不腥,我同朋友都非常鍾意食!而且份量都非常多,覺得非常惹味!✨潮州反沙芋(例),呢個係一個潮州菜式經典嘅菜式,坊間好少地方食到呢一個菜,難得今日嚟到呢一間潮州餐廳,咁梗係試吓!餐廳用咗芋頭外層再包入一層薄薄既白色糖霜,咬落去之後外層酥香而且入口都有甜味,裏面嘅口感就非常鬆軟,呢一個甜品真係非常經典,而且佢嘅程序功夫亦都非常考師傅嘅工架,第一次食到呢
✨潮州反沙芋(例),呢個係一個潮州菜式經典嘅菜式,坊間好少地方食到呢一個菜,難得今日嚟到呢一間潮州餐廳,咁梗係試吓!餐廳用咗芋頭外層再包入一層薄薄既白色糖霜,咬落去之後外層酥香而且入口都有甜味,裏面嘅口感就非常鬆軟,呢一個甜品真係非常經典,而且佢嘅程序功夫亦都非常考師傅嘅工架,第一次食到呢一個菜式亦都覺得非常好食,鍾意嘅朋友都可以試吓,絕對不會後悔!