2025-02-18
今晚夜咗收工,所以去咗公司附近食嘢,今晚想食台灣嘢,所以就嚟咗呢度食。我哋兩個人前後叫咗兩個主食同埋兩個小食,我哋叫咗小食拼盤,有鹽酥雞、花枝丸同埋椒鹽薯條,另一個小食就係炆牛筋,主食分別係燒汁炸雞髀肉燥同埋炸芝麻雞腿海苔便當,同埋加咗杯台式奶茶。先講下個小食,個小食花枝丸食落好夾,入邊嘅肉就非常之彈牙,鹽酥雞非常之滋味,啱啱好一口一嚿,十分有口感,而個炆牛筋非常之彈口食落好開胃。主食看起來好誘人,大碗炸醬麵,麵條彈牙,上面鋪著黃瓜絲,增添清爽口感,醬料味道濃郁,炸雞外皮酥脆,撒上芝麻更添香氣,雞肉鮮嫩多汁,仲有個豆漿,可以係食呢d較厚重的食物時起到解膩的作用,整體搭配豐富。而另一個主食睇起來好豐盛,大塊既烤雞腿色澤誘人,表皮酥脆泛著油光,撒上芝麻後香氣更添一層,雞肉鮮嫩多汁,米飯上鋪著大片海苔,既美觀又可以係咀嚼時帶來獨特的味道,配菜豐富多樣,有色彩繽紛的什錦蔬菜粒,營養均衡,仲有炒粉絲,營養均衡,整體葷素搭配合理,是一份好有食慾既晚餐。